Medemblik Actueel.

Bijeenkomsten

Gastcollege Nikki Lee Janssen over hoe voorkom je online shaming

MEDEMBLIK – Het zal je gebeuren: je (dochter/zoon) denkt via een afgeschermd online account zoals Whatsapp of Dropbox een pikante foto alleen te delen met een bekende, maar opeens staat het online. Nikki Lee Janssen uit Medemblik kan er over meepraten.

Haar verhaal heb je vast in de krant en op tv gezien. Bij gebrek aan professionele steun en om het taboe te doorbreken, schreef ze het boek Niet Van Iedereen – de hel die online shaming heet. Ze geeft ook gastcolleges aan jongeren op school, liefst in combinatie met een bijeenkomst voor ouders, zoals deze avond, zodat het thuis bespreekbaar wordt.

Online (social) media zijn niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Soms lijkt het of ze meer online dan offline zijn. Foto’s en filmpjes maken en versturen, appen, spelletjes spelen, snapchatten etc. Jongeren experimenteren steeds vaker ook online met relaties en seksualiteit. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar er zitten ook risico’s aan!
De politie heeft op 4 september 2018 tieners het advies gegeven om helemaal niet meer aan sexting te doen. Heeft het zin om dit soort adviezen te geven? Op de radio en televisie leidde dit advies tot veel discussies en het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Wat biedt deze ‘’workshop’’ jou?
Leer tijdens deze avond meer over sexting, grooming, sextortion en aanverwante online ‘’gevaren’’.

Vragen die aan bod komen:

  • Sexting (online delen van seksueel getinte foto’s), grooming (digitaal kinderlokken, bv in games), sextortion (online afpersing met seksueel getint beeldmateriaal): wat is het precies?
  • Hoe vaak komt sexting voor en wat vinden jongeren er zelf van?
  • Wanneer wordt sexting een probleem? Hoe vaak gebeurt dit?
  • Hoe werkt grooming? Hoe groot is deze problematiek?
  • Hoe maak je jongeren weerbaar en welke boodschap werkt?

De avond is op donderdagavond 25 april om 19:30 uur. De toegang is gratis, wel aanmelden via https://www.westfriesebibliotheken.nl/actueel/agenda/gastcollege–voorkom-online-shaming.html

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook