Achterom 9 in Medemblik gemeentelijk monument

Gemeentelijk monument Achterom 9 Medemblik, van café naar woonhuis

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik heeft 17 panden op de gemeentelijke monumentenlijst laten plaatsen. Wij zullen 17 dagen lang 1 van deze objecten uitlichten en waarom het een monument is geworden uitleggen.

Achterom 9 Medemblik

Het pand aan het Achterom 9 is door de gemeente Medemblik op de gemeentelijke monumentenlijst gezet vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als op hoofdvorm en detaillering van de voorgevel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de kern vermoedelijk 18de-eeuws woonhuis.

Het pand stamt vermoedelijk uit de 18e eeuw en beslaat sinds 1832 het huidige oppervlakte. Uit de historie van het pand komt naar voren dat in 1946 het pand werd verbouwd van café met woning naar woon-winkelhuis. Bij de laatste grote verbouwing in 1999 is er een zolderverdieping onder het zadeldak gerealiseerd en is het nu weer als woonhuis in gebruik. Helaas is de interireur in de oorspronkelijke indeling niet bewaard gebleven.

Exterieur:

Op parallellogramvormig grondplan gebouwd woonhuis onder zadeldak gedekt met nieuwe, rode Verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel wordt afgesloten door een gladde daklijst met uitkragende bakgoot op eenvoudige consoles. Het pand wordt rechts door een smalle steeg gescheiden van het buurpand. Over de hele breedte van de voorgevel bevindt zich een straatje van gele IJsselsteentjes.

De voorgevel (noordoostkant) is opgetrokken uit een kleine, paarsrode baksteen in kruisverband. De onderzijde van de gevel is ongeveer een meter hoog bepleisterd. Op de rechterzijde van de erker is het pleisterwerk verdwenen en zijn blauwgrijze stenen zichtbaar. De gevel wordt gedomineerd door een fors uitgebouwde driezijdige erker. Deze erker heeft op de begane grond schuifvensters met tweeruits- respectievelijk drieruitsbovenlichten achter voorzetbeglazing en op de verdieping vierruits- respectievelijk zesruitsschuifvensters. Een deel van de raamkozijnen is oorspronkelijk. Het rechterraam op de begane grond is als enige nog bezet met getrokken glas. Rechts van de erker bevindt zich de ingangspartij, bestaande uit een niet-originele voordeur geplaatst in een geprofileerd kozijn op natuurstenen neuten en omlijst door houten pilasters die een eenvoudig hoofdgestel dragen. Boven het oude kalf is het bovenlicht vernieuwd. Boven de ingangspartij een niet-origineel klein vierkant raam onder rollaag. Links van de erker bevinden zich in een origineel houten kozijn nieuwe opgeklampte dubbele houten deuren waarachter naar binnen draaiende glasdeuren. Erboven is een niet-origineel gekoppeld raam met vierruitsvensters. Boven alle gevelopeningen van de begane grond en onder de gevelopeningen op de verdieping zijn rollagen gemetseld. Er zijn drie staafankers in het muurwerk te zien.

De linkerzijgevel (zuidoostkant) is geheel bepleisterd en heeft drie niet-originele ramen. De rechterzijgevel (noordwestkant) is een vrijwel blinde muur tot de zolderverdieping opgetrokken uit de oude gele bakstenen (IJsselsteentjes) waarmee het pand in de (vermoedelijk) 18de eeuw is opgetrokken. Een gedeelte van deze muur aan achterzijde is bepleisterd en daar is een niet goed waarneembare kleine gevelopening. Ter hoogte van de zolderverdieping is de gevel met nieuwe stenen opgemetseld.

De achtergevel (zuidwestkant) is niet beoordeeld omdat het buurerf niet betreden kon worden: het pand is even groot als de kavel waarop het gebouwd is en heeft derhalve geen erf.

Interieur:

In het interieur zijn vrijwel geen authentieke elementen bewaard gebleven. Enkele oude balken gevat in ijzeren beugels zijn in de keuken en het woonvertrek in het zicht gebleven.

De gemeente Medemblik is van mening dat: Het object is van sociaalhistorische waarde vanwege het type, als zeldzaam wordend voorbeeld van een stadswoning met driezijdige erker, specifiek voor dit gedeelte van Noord-Holland nabij de voormalige Zuiderzee. Samen met het naastgelegen woonhuis nummer 11 vormt het pand een goed bewaard gebleven en beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwing aan het begin van het Achterom en heeft derhalve ensemblewaarde. Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen krachtens bestemming of anderszins.  De Erfgoedcommissie heeft afgelopen 20 november 2018 een positief advies uitgebracht om het tot een gemeentelijk monument te maken.

[signoff]

Reageren via facebook