Geschiedenis van kinderboeken: Mietje met het mes

NIBBIXWOUD – Op vrijdagavond  8 maart (20 uur) organiseert De Cromme Leeck een lezing over de geschiedenis van jeugdboeken met als titel ‘Mietje met het mes’. In De Dres in Nibbixwoud vertelt historicus Frits Booy vertelt over de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur tot circa 1960.

Over het algemeen wordt het versjesboek Proeve van kleine gedigten voor kinderen (1778) van Hieronymus van Alphen als het eerste Nederlandse kinderboek gezien. De kinderen van vóór circa 1770 lazen vroeger op school vooral fabels, volksboeken (zoals Reinaert de vos, Tijl Uilenspiegel en De vier Heemskinderen) en stichtelijke verhalen.

De geschiedenis van het kinderboek kent diverse markante veranderingen (zoals Piet de Smeerpoets en Dik Trom) die vaak samenhangen met ontwikkelingen in de opvoedkunde of de druktechniek.

In de lezing komen ook bijzondere aspecten van het oude kinderboek aan de orde zoals illustraties en bekende illustratoren, prijsboekjes, abc-boekjes, telboekjes, beweegbare boeken en reclameboekjes (zoals Piggelmee en Flipje). 

Eigen boek mee

Bezoekers kunnen deze avond hun favoriete kinderboek meenemen en kort iets vertellen over dit bijzondere boek.

  • Lezing ‘Mietje met het mes’ door Frits Booy.
  • Vrijdag 8 maart in De Dres  Lange Dres 1, Nibbixwoud.
  • Inloop 19.30 uur, aanvang 20 uur.
  • Donateurs gratis entree, belangstellenden 3 euro.

[signoff]

Reageren via facebook