13.9 C
Medemblik
14 juli 2020 23:16
Medemblik Actueel.

Smaakworkshop Dijklander Ziekenhuis, kankerpatiënten hun smaak teruggeven

HOORN – In het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn werd dit weekend voor het eerst een smaakworkshop gehouden voor kankerpatiënten, die door hun behandeling weinig of bijna niets meer van hun eten proeven. Met behulp van dieetkok Cees Neefjes probeerden patiënten zo hun ‘smaakpaspoort’ in kaart te brengen, meldt NH Nieuws.

“Zo’n 50 procent van de patienten ervaart smaakverlies”, vertelde seniorverpleegkundige Annita van der Meulen. Toch kan die smaak ook weer terugkomen: juist door tegenstrijdige combinaties te maken. Denk bijvoorbeeld aan een beetje mosterd bij de carpaccio of een flinke scheut gembersiroop in de kerriesoep, aldus dieetkok Neefjes.

“Een mevrouw die twee jaar terug geen smaak meer had, gaf ik het advies om honing bij de kroket te doen”, legde de kok uit. “En door die combinatie proefde zij weer de smaak van échte kroket zoals zij die gewend was.”

Smaakpaspoort
De deelnemers mochten dit weekend daarom zelf experimenteren met verschillende ingrediënten, die ze toevoegden aan een vijfgangendiner. “Er zijn een heleboel dingen die ik echt niet meer lust of waar ik last van krijg”, zei een deelneemster. “Ik moet de komende maanden toch eten, dus ik hoop hier ideeën op te doen.”

Neefjes stond de patiënten bij met adviezen. “Smaak is heel persoonlijk. Als je eenmaal weet welke smaak ervoor zorgt dat iemand weer goed kan proeven, kun je hierop inspelen.”

Smaak-spreekuur
Met het smaakproject hebben Van der Meulen en Neefjes de ‘Onco Care Challenge’ gewonnen: een wedstrijd voor innovatieve ideeën om de zorg rondom kanker te verbeteren. Want voor patiënten kan smaakverlies een grote impact hebben.

“Het is een stuk levensgenot wat je weer terug kunt geven. Daarnaast zorg je ervoor dat mensen goed blijven eten, waardoor ze hun volgende behandeling weer aankunnen”, aldus Annita. Ze hopen de smaakworkshops in de toekomst voort te kunnen zetten en dat er uiteindelijk een speciaal spreekuur komt voor smaakadvies.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?