Met de hond naar Texel? Straks mogelijk verplicht kaartje kopen

REGIO – Er zijn te veel toeristen met honden op Texel, en die veroorzaken overlast. Dat vindt oud-wethouder Gerbrand Poster. Hij wil daarom dat hondenbezitters verplicht een bootkaartje voor hun viervoeter moeten kopen, om zo het meenemen van honden naar Texel te ontmoedigen, meldt NH Nieuws.

Poster ergert zich al jaren aan het grote aantal honden op het eiland. “Je kan geen restaurant of café binnenlopen of het stikt er van de honden. Ook in de natuurgebieden laten ze overal poep achter. Het tast het karakter van het eiland aan. Texel is een schapeneiland, geen hondeneiland!”

Ontmoedigen
De oud-wethouder wil dat hondeneigenaren die naar Texel komen voor een vakantie of een dagje uitwaaien verplicht een bootkaartje moeten kopen voor hun hond. “Daarmee ontmoedig je het massaal meenemen van honden naar ons eiland. Bovendien is het op andere waddeneilanden normaal dat je een bootkaartje voor je hond moet kopen.”

Het geld wat de Teso, de Texelse veerdienstonderneming, met de kaartjes binnen haalt, kan dan naar een goed doel, stelt Poster voor.

‘Hond is al duurder’
Toeristen met honden reageren afwijzend op het voorstel van Poster. Zij zeggen dat ze vaak al extra betalen voor hun hond als ze een huisje op het eiland huren. Dat kan al oplopen tot een paar euro per nacht. Bovendien betalen ze al hondenbelasting.

Waarom is Texel dan zo in trek? Hondenbezitters vertellen dat Texel een walhalla voor honden is. “Op veel plekken mogen honden loslopen en het strand is heerlijk voor ze. En bij de meeste horeca staat een bakje water klaar voor de hond.”

Reactie Teso
Poster snapt dat de hondenliefhebber blij is met Texel, maar hij wil niet dat Texel als hondeneiland wordt gepromoot. De Teso staat niet welwillend tegenover het voorstel van Poster.

[signoff]

Reageren via facebook