VVD en D66 voor behoud (muziek)evenementen

MEDEMBLIK – De Medemblikker raadsleden Mark Raat (VVD) en Yannick Nijsingh (D66) trekken samen op tegen de nieuwe regel om vanaf 1 januari 2018 een maximale norm van 92,5 dB toe te staan bij muziekevenementen. Deze norm geldt niet voor de omgeving maar voor de bezoekers zelf en wordt door de evenementenbranche als zeer laag ervaren. Organisatoren geven aan dat evenementen mogelijk niet door kunnen gaan als deze norm wordt aangehouden. Wat leidt tot grote zorgen over de toekomst van diverse podia, jongerencentra en (horeca)-ondernemers. In de raadsvergadering van 16 november a.s. zullen beide partijen een motie indienen om het raadsbesluit van december 2016 weer terug te draaien. VVD en D66 waren toen de enige tegenstanders van de GroenLinks-motie en luiden nu wederom de noodklok.

Lees ook: Medemblik past geluidsnorm evenementen verder aan

De motie beoogde gehoorschade bij jongeren te verminderen. D66-raadslid Yannick Nijsingh: ‘Dat is een goed streven want gehoorschade is een serieus probleem. Maar we moeten wel realistisch zijn. Landelijk geldt een convenant ondertekend door het ministerie van VWS met een norm van 103 dB, dat is een prima uitgangspunt. Daarnaast is het luisteren van te harde muziek via een koptelefoon een boosdoener van gehoorschade’.

Nu in de praktijk blijkt dat het de norm te laag is komen er klachten vanuit de evenementenbranche. Jongerencentrum Everland organiseerde dinsdag 17 oktober een belevingsavond. Er waren verschillende vertegenwoordigers uit de evenementenbranche aanwezig. Er werd deze avond een duidelijk statement naar de politiek gemaakt; 92.5 db is te laag. Een live-band zette de noodkreet van het jongerencentrum letterlijk en figuurlijk kracht bij: hun akoestische geluid kwam al boven de norm. Straks is een live-band programmeren dus niet meer mogelijk.

Lees ook: Medemblik stelt maximale geluidseis in voor collectieve activiteiten

VVD-raadslid Mark Raat: ‘Wij willen dat muziekevenementen in onze gemeente blijven bestaan en dat er aandacht is voor gehoorschade, dat gaat prima samen. Mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. De gemeente moet eens ophouden met het immer produceren van nieuwe betuttelende regeltjes. De bestaande evenementenvergunning was voldoende, maar dit nieuwe beleid is onwerkbaar. ’ De twee partijen hopen dat sommige voorstemmende partijen van destijds tot nieuwe inzichten komen en de motie steunen om de regels weer te laten bij het oude.

Reageren via facebook