Overmaticg alcohol- en drugsgebruik onder Westfriese jongeren

Drankgebruik jongeren jaagt kinderartsen schrik aan

REGIO – Kinderartsen vanhet Westfriesgasthuis in Hoorn en de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder maken zich zorgen om het drankgebruik van minderjarigen met de jaarwisseling. Oud en nieuw is één van de piekmomenten in het jaar waarop jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden. Afgelopen jaarwisseling kwamen vijftien minderjarigen in het ziekenhuis terecht.

Nog één dag te gaan en dan gaan veel jongeren ‘helemaal los’ tijdens oud en nieuw. “Mijn jaarwisseling bestaat uit drank, heel veel drank, vuurwerk en veel liefde en gezelligheid,” vertelt een van de jongeren aan NH Nieuws.

[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Dossier: Alcohol” background=”” border=”” thumbright=”no” number=”4″ style=”grid” align=”none” withids=”” displayby=”tag” orderby=”title”]

Kinderarts Suzanna Barten van het Noordwestziekenhuis in Den Helder vindt het drankgebruik onder jongeren zorgwekkend. Afgelopen jaar heeft zij verschillende kinderen aan het infuus gelegd. “Soms weten ze helemaal niet meer waar ze zijn, reageren ze nergens meer op en ademen ze alleen nog maar.

Overlijden
Barten zegt met de jaarwisseling slechts het topje van de ijsberg te zien in het ziekenhuis. “Veel jongeren belanden bij de huisartsenpost of worden thuis opgevangen. Alcoholvergiftiging is gevaarlijk. Je kunt eraan overlijden als gevolg van onderkoeling of de stofwisseling die uit evenwicht is. Er kan ook hersenschade optreden, waardoor leerprestaties achteruit gaan.

Leuker
Op straat in Den Helder lopen de plannen van de jongeren uiteen voor de jaarwisseling. “Drinken maakt een avond wel leuker met oud en nieuw“, aldus de stevige drinker. De matige drinker zegt: “Ik weet van mezelf dat ik er rekening mee houd dat ik niet te veel drink.

Kinderarts Barten heeft dienst met oud en nieuw. “Dat hoop ik ook gezellig met vrienden, dicht bij het ziekenhuis te kunnen vieren. Ik zie liever geen jongeren.”

[signoff]

Reageren via facebook