19 C
Medemblik
20 september 2020 17:27
Medemblik Actueel.

Foto: RSG Wiringherlant

RSG Wiringherlant heeft nu eigen ‘rechters’

WIERINGERWERF – Brand op de wc’s? Vechtpartij op de gang? Cyberpesten? De jongerenrechtbank van rsg Wiringherlant in Wieringerwerf weet daar vanaf afgelopen woensdag wel raad mee. Zestien scholieren zijn officieel beëdigd in de Alkmaarse rechtbank en gaan nu aan de slag als jongerenrechter.

Na een intensieve opleiding is voor Fleur Pegt (14) uit 3VWO eindelijk het moment aangebroken; ze mag recht spreken op haar eigen school: “Ik vind rechtvaardigheid belangrijk, ook voor je latere leven. Ik weet van het verspreiden van naaktfoto’s op school en vechtpartijen. Die zaken kunnen we aanpakken.”

Oplossingen
Het gaat de jongerenrechtbank niet direct om de straffen, vertelt Fleur: “We proberen relaties te herstellen op school. Tijdens de proefzitting hebben we vooral gekeken naar oplossingen in plaats van straffen. We zijn er voordat bureau HALT wordt ingeschakeld.”

Scholieren van Wiringherlant die ‘gedaagd’ worden na een overtreding, doen vrijwillig mee aan een zitting van de jongerenrechtbank. Fleur verwacht daarom niet veel rechtszaken: “Ik denk dat het rustig blijft, maar het lijkt me leuker om een zaak te kunnen behandelen.”

De jongerenrechters zijn beëdigd tot het einde van hun schooltijd en blijven de jongerenrechtszaken uit, dan wordt er evengoed zo nu en dan geoefend. Het is een proef. “De rechtbank is menselijker dan ik had gedacht”, aldus Fleur.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?