De Stoomtram klaar voor vertrek (Foto: Stoomtram Hoorn-Medemblik)

Vanuit een stoomtram of vanaf het water; Medemblik is altijd de moeite waard

ADVERTORIAL – Het Westfriese Medemblik is dé plek om de wind door je haren te voelen en te genieten van een vergezicht over het IJsselmeer. Maar eenmaal uitgewaaid, is er nog veel meer te zien en te beleven in deze prachtige stad en omgeving.

Neem nou het kasteel in Medemblik. Dit kasteel Radboud is in de dertiende eeuw gebouwd door graaf Floris de vijfde. Middels een audiotoer kun je er alles over te weten komen. Voor de kinderen is er een heuse speurtocht ontwikkeld waarbij ze een code moeten vinden om de schatkist te kunnen openen. Een spel spelen om uiteindelijk een beloning in de wacht te slepen. Wie wil dat nou niet? (Klik hier voor een nog spannender spel spelen). 

Stoomtram 

Een tweede aanrader is het Museum Stoomtram Medemblik – Hoorn, over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. Het laat je genieten van een historische reis langs drie Zuiderzeesteden: Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Dat voelt niet alleen als een treinrit maar vooral als een tijdreis.

Wie zich liever wil laven aan historische huizen en dorpen, zou een bezoek kunnen brengen aan het nabijgelegen Twisk. Het wordt wel een van de mooiste dorpen van Westfriesland genoemd. Het telt maar liefst 71 stolpboerderijen. Het is een langgerekt dorp met aan weerszijden prachtige historische woningen. In 1974 is het dorp tot beschermd dorpsgezicht benoemd.

Watersportcentrum

De stad Medemblik zelf is overigens de oudste van West-Friesland. Al in 1289 kreeg ze stadsrechten van graaf Foris V, die we eerder tegenkwamen in kasteel Radboud. In 1517 werd de stad overigens geplunderd. Grote Pier en zijn kompanen, bij veel Friezen wel bekend, speelden daar nog een flinke rol in. De stad kwam er weer bovenop, maar een stadsbrand in 1555 verwoeste opnieuw een deel van de stad.

Met de komst van de Afsluitdijk en daarmee het ontstaan van het IJsselmeer leek Medemblik een ingedutte stad te worden, maar vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw werd het een levendig watersportcentrum. Dat is tot op de dag van vandaag nog altijd zo en daarmee is de stad weer helemaal terug.

Bijzondere kijk op de stad

Zeilers kunnen zich er hun hart ophalen. Medemblik biedt verschillende havens waar je als zeiler terecht kunt. Er zijn verschillende zeilscholen voor wie zich verder in het zeilen wil bekwamen, en er worden regelmatig wedstrijden vanuit Medemblik georganiseerd. Dat gaat van lokale zeilwedstrijden tot internationale kampioenschappen.

Voor wie geen eigen boot heeft, biedt Medemblik verschillende verhuurbedrijven. Kies voor een fluisterboot, sloep of motorboot. Ook met een kano is het er heerlijk varen. Vanuit een boot biedt dat toch altijd een bijzondere kijk op de stad en de omgeving. En het brengt je ook nog eens helemaal tot rust. Een aanrader.

Reageren via facebook