Medemblik Actueel.

Eerste verpleegkundigen Westfriesgasthuis volgens nieuwe beroepsprofiel gediplomeerd

HOORN – Terwijl de reguliere hbo-opleiding nog bezig is met het opleiden van verpleegkundigen volgens het nieuwe beroepsprofiel die pas in 2020 worden afgeleverd, ontvingen op 3 december de eerste verpleegkundigen van het Waterlandziekenhuis en Westfriesgasthuis al een diploma volgens het nieuwe beroepsprofiel. Zij zijn daarmee een van de eerste regieverpleegkundigen in Nederland.  

Het beroep van verpleegkundige is sterk aan het veranderen. Per 2020 gelden er nieuwe profielen en is er meer onderscheid tussen de mbo-verpleegkundige en de hbo-verpleegkundige. In het ziekenhuis wordt achter de schermen al drie jaar gewerkt aan de voorbereidingen op het nieuwe verpleegkundige profiel. In samenwerking met de LOI startte het ziekenhuis een verkorte opleiding waarbij verpleegkundigen uit zowel het Waterlandziekenhuis als het Westfriesgasthuis versneld een hbo-opleiding konden doen volgens het nieuwe profiel. Maandag 3 december ontvingen de eerste ‘regieverpleegkundigen’ hun diploma.

De nieuwe verpleegkundige

In de zorg heeft een verpleegkundige met een mbo-opleiding dezelfde functie, met dezelfde verantwoordelijkheden, taken en beloning als een verpleegkundige met een hbo-opleiding. Er is geen branche waarbij dat denkbaar is. Verandering was nodig, vooral omdat de zorg in rap tempo verandert en er schaarste ontstaat op de arbeidsmarkt. Die schaarste kan niet alleen kwantitatief opgelost worden (inzet van méér zorgverleners), maar vooral ook kwalitatief. Er zijn verpleegkundigen nodig die toegerust zijn voor de complexe en veelsoortige zorg van morgen. Er komt straks meer onderscheid. De mbo-verpleegkundige (niveau 4) wordt algemeen verpleegkundige en wordt gezien als ambassadeur van de patiënt. De hbo-verpleegkundige (niveau 6) wordt regieverpleegkundige en heeft een meer coördinerende rol rondom de patiënt.

Goed werkgeverschap

In ons ziekenhuis krijgen de mbo-verpleegkundigen de gelegenheid om naast het werk een verkorte hbo-opleiding te doen via de LOI,” vertelt Lisette Berkhof, programmaleider. ”Een mooie kans voor wie dat wil en wie er geschikt voor is. We horen terug dat het best een zwaar traject is, maar dat de opleiding ook energie geeft. Wij zijn enorm trots op deze groep mensen. Trots op hun doorzettingsvermogen en hun wilskracht om naast hun werk, huishouden en overige privézaken deze opleiding te voltooien. We zien heel gemotiveerde verpleegkundigen.’

Het ziekenhuis wil overigens onderstrepen dat mbo’ers net zo hard nodig en welkom zijn.

Whatsapp ons voor tips of een mooie foto of video op 06-22283965  of mail de redactie op redactie@medemblikactueel.nl

Reageren via facebook