8.2 C
Medemblik
25 februari 2021 19:39
Medemblik Actueel.

De wachtlijsten voor sociale huurwoningen in WestFriesland zijn veel te lang.

WEST-FRIESLAND – De wachtlijsten voor sociale huurwoningen in West-Friesland zijn veel te lang. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Gemiddeld duurt het ruim vier jaar voordat je aan een woning komt, terwijl er afgesproken is dat dit er maximaal twee mogen zijn. Bovendien is het verschil tussen het aantal beschikbare woningen en het aantal woningzoekenden enorm.

Er zijn in West-Friesland ruim 19.000 actieve woningzoekenden. Deze grote groep moet het doen met zo’n 1500 woningen die jaarlijks beschikbaar komen voor verhuur. Daarbij worden lang niet alle woningen online aangeboden via het woningzoekendensysteem. Een deel van de woningen wordt toegewezen aan urgente woningzoekenden of wordt direct verhuurd. Volgens woningcorporatie De Woonschakel is er daarnaast ook nog sprake van een daling in het aantal vrijkomende woningen. Dit terwijl de wachtlijst sinds 2014 alleen maar oploopt. 

Wonen in een camper 
En als er iemand kan meepraten over dit probleem is het Nicole wel. Na haar relatiebreuk schreef ze zich in bij Intermaris maar nu, na 6,5 jaar, komt ze nog steeds nergens in West-Friesland in aanmerking. Een paar jaar heeft ze anti-kraak gewoond in de Siriusflats in Hoorn, maar in september kwam ze op straat te staan.

Samen met haar 20-jarige zoon zwerft ze door West-Friesland. Na zeven weken in een camper gewoond te hebben, hoppen ze nu van vrienden naar kennisen. Intussen zijn ze al zes keer verhuisd. Doordat Nicole’s kinderen volwassen zijn, heeft ze geen recht op urgentie. Al meerdere malen klopte ze aan bij Intermaris: “De reactie is vaak: zoek het in de kleine dorpjes want dan sta je hoger op de wachtlijst”. Maar ook daar eindigt zij meestal op de dertigste plaats of hoger. 

170 nieuwe woningen

In het afgelopen anderhalfjaar zijn er door De Woonschakel 170 nieuwe woningen opgeleverd. Aankomende tijd worden er nog 140 woningen gebouwd. De vraag is of dat genoeg is. Albert Gieling: “Wij zouden zo nog 500 tot 600 nieuwe woningen willen toevoegen om op die 24 maanden wachtlijst uit te komen”.

Toewijzingsysteem niet rechtvaardig
Zowel Intermaris als De Woonschakel zijn het erover eens dat het huidige systeem niet productief en beleidsmatig achterhaald is. “In het huidige systeem krijg je een huis als je het langste hebt gewacht. Maar we zien ook dat mensen die snel een woning nodig hebben, in dit systeem geen kans maken”, aldus Cees Tip van Intermaris. De wens vanuit Intermaris is om te kijken naar een systeem waarbij er twee soorten lijsten onstaan: één voor de ‘snelle’ woningzoekers een apart wachtlijst voor zoekers die in aanmerking willen komen voor een woning op een A-locatie. 

Whatsapp ons voor tips of een mooie foto of video op 06-22283965  of mail de redactie op redactie@medemblikactueel.nl

Reageren via facebook