Marjolein: ‘Inmiddels kent iedereen Tiny Houses’

MEDEMBLIK – Op vrijdagmiddag 7 juni brachten leden van CDA Medemblik een werkbezoek aan Tiny House Alkmaar. Dit is een bijzondere plek waar vijf schattige, volwaardige woningen door acht mensen worden bewoond. Marjolein Jonker, één van de bewoonsters en ambassadeur voor de Tiny House beweging in Nederland, stond ons te woord over dit upcoming fenomeen.

Marjolein, ook bekend onder de naam ‘Marjolein in het klein’, woont sinds drie jaar in haar zelfvoorzienende huisje. ‘Sinds mei 2016 woon ik hier in mijn Tiny House. Daarvoor woonde ik bijna vijftien jaar in een rijtjeshuis in Oudkarspel. Destijds wilde ik meer natuur om me heen, mijn ecologische voetprint verkleinen en meer financiële vrijheid door klein en betaalbaar te wonen. Op een gegeven moment kwam ik op het spoor van Tiny Houses in Amerika. In Nederland was dit nog heel onbekend. Ik kwam destijds op internet één Nederlands artikel over Tiny Houses tegen. Nu, een paar jaar later, is dat wel anders. Ik heb de stichting ‘Tiny House Nederland’ opgericht en er is een grote community ontstaan. Er zijn veel gemeentes met Tiny Houses bezig en ik ga het hele land af om lezingen te geven.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Over Tiny Houses

Tiny Houses zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte om een meer eenvoudig leven te leiden, minder gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk. Mobiel zijn is daarbij geen voorwaarde maar vaak een middel. 

‘Je moet denken aan een bedrag vanaf € 45.000 waarvoor je in een Tiny House zou kunnen wonen. Voor € 50.000 – € 60.000 heb je ook je hele inrichting en alle apparatuur erbij. Elk huisje hier is zelfvoorzienend. We zijn hier in Alkmaar off-grid, dus dat houdt in dat we niet zijn aangesloten op nutsvoorzieningen. Daarom betalen we ook geen energie- en waterrekeningen. Op die manier verdien je de investering in je apparatuur weer terug. Met de zonnepanelen en de accu’s red je het eigenlijk het hele jaar. Ik stook het warm door een houtkachel met resthout en houtbriketten. Maar iedereen organiseert de verwarming op een andere wijze. Daarnaast zijn alle producten die we in huis gebruiken biologisch afbreekbaar.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Op maat gemaakt

‘Het bouwen van mijn Tiny House was een behoorlijke uitzoekklus. Drie studenten van de TU Delft hebben mijn huis ontworpen. Mijn wensenlijstje met functies die voor mij belangrijk zijn, heb ik aan hen doorgegeven. Zo wilde ik een fijne zithoek, een bureau, een keuken en als het even kon ook een badje. Het huisje is helemaal op mijn maat en naar mijn wensen   gebouwd, ze hebben me zelfs opgemeten voor het ontwerp.’

Waar moet ik heen?

Op de vraag of er ook een nadeel aan deze wijze van wonen zit, reageert Marjolein het volgende: ‘Soms is het enige probleem weinig water. Ik kan douchen op de sportschool of ik was me met een teiltje. Ik kan jerrycans vullen bij vrienden of familie en vorig jaar tijdens de extreme droogte heb ik gevraagd of de brandweer een keer onze tanks wilde vullen. Dat deden ze! Hier leer je echt de regen waarderen.’

En of Marjolein hier mag blijven wonen is ook nog onzeker want voor het stuk grond waar de huisjes opstaan, liggen ook andere plannen op tafel. ‘Het kan zo zijn dat ik op een gegeven moment weg moet. In 2016 had ik een vergunning voor vijf jaar gekregen. Maar met het idee dat ik straks moet verplaatsen, kan ik eigenlijk wel leven.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Een droom die uitkomt

Marjolein had meteen al een vergunning voor vijf huisjes aangevraagd, maar heeft vervolgens nog twee jaar alleen gewoond. ‘Op dit moment wonen er hier naast mij een gezinnetje, twee alleenwonende vrouwen en een stelletje. Als Tiny House Alkmaar een oproep plaatst dat we een plek voor iemand vrij hebben, dan stromen de reacties binnen. Via een online vragenlijst doen we de eerste selectie. Met de mensen die er echt voor willen gaan, houden we een gesprek en kijken we of het klikt. Die klik is erg belangrijk als je op deze manier woont. Het contact met de buren is namelijk erg nauw. We zijn geen commune, maar wel buren plus. Je kunt het een beetje zien als een woongroep.’

Marjolein leeft nu op de manier die ze precies wil. ‘Ik verzorg (online) cursussen hoe je in een Tiny House kunt wonen, je moet bijvoorbeeld ‘ontspullen’ vanwege de beperkte oppervlakte. Ik heb een soort Funda opgericht genaamd TinyFindy en ik adviseer gemeentes, want zij krijgen allemaal aanvragen voor Tiny Houses. Daarnaast blog ik en geef ik lezingen. Mijn droom is werkelijkheid geworden, iedereen kent het: de Tiny Houses.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Roos Bähr

Tiny Houses in Medemblik?

Saskia Schouten – Spijkerman, raadslid van CDA Medemblik, vraagt welke tips Marjolein heeft voor de gemeente Medemblik met betrekking tot Tiny Houses. ‘Stuur aan op een participatieproject en ga samen met de inwoners nadenken hoe dit het beste ingevuld kan worden. Je hoeft niet meer het wiel opnieuw uit te vinden, dus benader stichting Tiny House Nederland voor hulp. Ga ook niet in hokjes denken. De diversiteit die bij deze woonvorm komt kijken is juist zo mooi en waardevol…’

Wie weet treffen we in Medemblik ook ooit deze schattige en ecologisch verantwoorde huisjes aan. Zie jij jezelf in een Tiny House wonen?

[signoff]

Reageren via facebook