60 jaar bruidspaar Mol-Pronk uit Onderdijk (Foto: Medemblik Actueel / Mieke Koomen)

Joop en Anny Mol-Pronk 60 jaar getrouwd ‘Je moete vooral je oigen bloive’

ONDERDIJK – Joop en Anny Mol-Pronk uit Onderdijk kregen op maandag 22 oktober hoog bezoek. Burgemeester Streng zette het echtpaar in het zonnetje. En terecht, want 60 jaar lief en leed delen is niet niks. Hoe ze het zo lang met elkaar volhouden? ‘Je moet elkaar de vrijheid geven en niet op alle slakken zout leggen’, verklaart Anny. Een vooral ‘je oigen bloive’ voegt Joop daaraan toe.

Het was zo halverwege de jaren ’50 van de vorige eeuw toen Joop dat kleine meisje in het vizier kreeg. Hij werkte bij haar oom op de boerderij om kennis op te doen van het agrarische leven. Zijn wens was om met een vriend naar Canada te emigreren. Heel gebruikelijk in die tijd. Daar kon hij wel wat boeren skills bij gebruiken.

De groetjes van Joop

Anny kreeg via haar broer, die vaak op de boerderij was te vinden, steeds de groetjes van die leuke jongeman die er de koeien molk. Een jarenlange relatie ontstond die als een knipperlicht aan en uit knipte. Ze waren nog zo jong.

Anny: ‘Het was geen liefde op het eerste gezicht maar omdat ik steeds de groetjes kreeg ging ik hem toch anders bekijken. Hij had hele mooie krullen en knipoogde altijd naar me. Achteraf bleek dat een zenuwtrekje te zijn, hahaha.’ 

Dansen en wandelen

De goedlachse en nuchtere Anny kijkt met plezier terug op de verkeringstijd. De vriend van Joop vertrok richting het beloofde Canada, maar Anny hield Joop op Nederlandse bodem. Ze gingen graag te dansen in Het Wapen van Medemblik en het Sint Pieter, maar erg veel was er destijds niet te beleven. Behalve samen rondjes wandelen over de Nieuwstraat.

Medemblik en Onderdijk

Hun prille liefde bloeide op en werd in 1958 bekroond met een bruiloft. Ze trouwden in het gemeentehuis en de katholieke kerk in Medemblik waarna een knalfeest volgde in Het Witte Huis aan het Vooreiland (later rijwielhandel Leo Smit). Ze betrokken de voormalige woning van Joop zijn zus aan de Van Velzenstraat in Onderdijk. Daar lagen de roots van Joop en ook de Medemblikse Anny kon er makkelijk aarden. Ook vandaag de dag, na 60 jaren huwelijk, wonen ze nog met veel plezier in datzelfde huis.

Gezellige drukte

Joop was tuinbouwer buitenshuis en ook thuis in Onderdijk hadden ze bollen. Ze hadden de handen vol. En daar tussendoor werden zes kinderen geboren. ‘We waren het allebei al gewend. Ik als oudste van een gezin van negen en Joop als jongste van de 11. Het gaf een hoop drukte maar vooral ook gezelligheid.’

Superopa en -oma

Tuinbouwer Joop en zijn Anny zijn gezegend met 6 kinderen, 12 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. ‘We zijn nu superopa en -oma, geweldig’, aldus de trotse Joop. Gelukkig gaat iedereen heel goed met elkaar door een deur. Ze komen veel op bezoek en om de twee jaar gaan ze met zijn allen een lang weekend weg. Op zaterdag houden ze dan bonte avond. Anny kijkt alweer uit naar het volgende weekend weg in september volgend jaar. ‘We hebben het altijd zo gezellig samen. Het is echt een topper!’ 

Geraniums

Joop en Anny zijn 85 en 82 jaar en goed gezond en gelukkig met elkaar. Natuurlijk zijn er wel eens moeilijkheden, maar daar komen ze samen altijd sterker uit. ‘We laten elkaar vrij, hebben ieder ook altijd ons eigen ding gedaan. Dat is belangrijk. En Joop zit nooit achter de geraniums, daar ben ik ook blij om’, lacht Anny.

Actief

Ook nu ze meer vrije tijd hebben, zitten ze niet stil. Joop heeft een volkstuin en maait het gras van speeltuin de Nes regelmatig. Thuis heeft hij een biljart, een hometrainer en een roeiapparaat. ‘Dat is goed voor de scharnieren’, aldus Joop. Anny was tot voor kort zeer actief in het verenigingsleven. Ze sport veel en houdt van handwerken. Zomers gaan ze vaak met de schuit De Vliet op. Heerlijk op het water dat aan hun woning grenst.

Kers op de taart

Joop en Anny weten het leven goed te vieren en genieten van elke dag. Ook het 60-jarig huwelijksfeest werd groots gevierd in het Dorpshuis van Onderdijk. Het bezoek van burgemeester Streng én de brief van de koning en de koningin vormden de kers op de taart. ‘De burgemeester bleef wel een uur, zo ontzettend leuk!’

Reageren via facebook