23.3 C
Medemblik
21 mei 2020 17:31
Medemblik Actueel.

Westfriese samenwerking in aanpak alcohol, drugs en medicijnverslaving

WESTFRIESLAND – De zeven Westfriese gemeenten, Hoorn, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen, Medemblik, Opmeer en Koggenland , gaan de handen ineen slaan om de inwoners meer bewust te maken voor alcohol, drugs en medicijnverslaving.

Het is een publiek geheim dat in Westfriesland het gebruik van alcohol en drugs hoog tot zeer hoog is, een paar jaar geleden werd in Enkhuizen in het rioolwater restanten van cocaïne en andere drugsrestanten gevonden en dit zal in de andere gemeenten in Westfriesland het niet anders zijn. 

4 op de 5 van de 16-jarigen drinkt alcohol

87,0% van de jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) in NHN heeft weleens alcohol gedronken. Van de minderjarigen (16 en 17 jaar) drinkt 77,7% weleens alcohol en van de 18-plussers drinkt 89,3% weleens alcohol. 22,3% van de minderjarigen drinkt nooit alcohol en 10,7% van de 18-plussers. Mannen en vrouwen hebben even vaak weleens alcohol gedronken. Onder de 18-25 jarigen lijken de hoger opgeleiden (hbo/wo) iets vaker te drinken. Dit is vergelijkbaar met landelijk. Hierbij geldt wel dat een deel van de jongeren nog een opleiding aan het volgen is en dat het onderwijsniveau bij een toename van de leeftijd hoger kan worden. Er is geen verschil tussen de 3 subregio’s. Het percentage 16/17 jarigen en 18-25 jarigen dat alcohol drinkt lijkt in de regio NHN hoger te liggen dan landelijk (16/17 jaar: 78% vs. 69%, 18-25 jaar: 89% vs. 86%)1 . Deze resultaten zijn echter niet één op één te vergelijken door verschillen in onderzoeksopzet en jaar van afname.(bron: GGD)

De leeftijd waarop de meeste jongeren beginnen met drinken is 14 jaar en 8 maanden. 17% van de ondervraagden waren jonger dan 14 jaar.

Drugs gebruik vrij normaal in Westfriesland

42,3% van de jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) in NHN heeft weleens softdrugs gebruikt. Het percentage dat ooit softdrugs heeft gebruikt neemt toe met de leeftijd; van de 16-jarigen heeft 21,6% ooit gebruikt en van de 21 t/m 25 jarigen 48,0%. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst softdrugs gebruiken is 16,3 jaar. Mannen hebben vaker softdrugs gebruikt dan vrouwen; van de vrouwen heeft ruim een derde (35,4%) ooit gebruikt en van de mannen bijna de helft (47,5%). Er is geen significante relatie tussen het ooit gebruik van softdrugs en opleidingsniveau.(bron: ggd)

De gemiddelde leeftijd waarop er wordt begonnen met drugsgebruik ligt in Westfriesland op 16.3 jaar. Van alle ondervraagden gebruikt ruim de helft 2x per maand drugs..

De zeven gemeenten willen nu door nog meer aandacht te schenken aan deze problematiek. In totaal werken 17 gemeenten samen met het GGD, Brijder Jeugd en het GGZ samen om het alcohol- en drugsprobleem in Noord-Holland en Westfriesland aan te pakken.

In 2017 heeft Medemblik al het uitvoeringsprogramma Medemblik in Control of Alcohol & Drugs vastgesteld, vanuit dit uitvoeringsprogamma heeft de gemeente Medemblik al diverse avonden en bijeenkomsten georganiseerd.

Reageren via facebook