Medemblik Actueel.

Foto: KNRM Medemblik/Andijk
KNRM

Gewonde bij aanvaring tussen 2 boten IJsselmeer

ANDIJK – Woensdagochtend rond 11:30 uur zijn de KNRM reddingboten ’t Span en Bernardine uitgevaren voor hulpverlening na een heftige aanvaring tussen twee zeiljachten op het IJsselmeer even ten Noorden van de Waterfabriek bij Andijk. Op een van de betrokken zeiljachten was een persoon gewond geraakt.

Terplaatse bleek een trimaran met hoge snelheid in aanvaring te zijn gekomen met een ander zeiljacht, met gevolg dat beide zeiljachten in elkaar vast waren gevaren. Daarbij was op een van de vaartuigen een gewonde gevallen. Na de aanvaring heeft men direct via de marifoon bij de Nederlandse Kustwacht een noodoproep geplaatst.

Een patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat, de RWS77, was direct in de buurt en daarom snel ter plaatse en bood hulp in afwachting van de komst van de reddingboten.

Omstreeks 11:50 uur kwamen beide KNRM reddingboten terplaatse. Reddingboot ’t Span zette een opstapper over met EHBO uitrusting om het aan het hoofd gewond geraakte slachtoffer te helpen. Vanaf reddingboot Bernardine werd een opstapper overgezet naar het andere zeiljacht. De enige opvarende daarvan was hevig geschrokken door de aanvaring maar verder  ongedeerd.

Nadat onderzocht was of de jachten water maakten,  zetten beide jachten op eigen kracht onder begeleiding van de beide reddingboten en de RWS77 koers naar de dichtstbijzijnde haven Andijk.

De verwondingen van de persoon aan boord van de trimaran bleken zodanig te zijn dat het personeel van de naar de haven van Andijk gedirigeerde ambulance door Reddingboot ’t Span opgehaald werd en naar de Trimaran gebracht. Eenmaal aangekomen in de Andijker jachthaven is het slachtoffer  door de ambulancedienst meegenomen voor controle.

Na onderzoek aan de beide betrokken jachten op lekkage werd de actie beëindigd en keerden beide reddingboten terug naar hun reddingstation en kon de RWS77 haar werkzaamheden vervolgen.

Door de Politie wordt een nader onderzoek ingesteld naar de toedracht van deze aanvaring.

Reageren via facebook