Mike van Vugt in vogelvlucht naar zege (Foto: Bas Kaligis ))

Mike van Vugt met zevenmijlslaarzen op weg naar Nederlandse titel

WOGNUM – Opnieuw was hij ontembaar: Mike van Vugt won zondag ook de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De veertienjarige snelheidsduivel uit Wognum won op circuit De Landsard in Eindhoven zowel de prefinale als de finale in de Junioren-klasse. Met nog één ronde te gaan, is hij inmiddels heel dicht bij de titel.

Het was alweer zijn vijfde dagzege in zeven NK-rondes. Stellen dat Mike dit seizoen domineert is haast een understatement. De titel kan hem dan ook bijna niet meer ontgaan. “Ik ben blij”, was zijn logische reactie. “Het is altijd leuk om te winnen en zeker als je om het kampioenschap strijdt.”

De dagzege in Eindhoven was voor de topper van JJ Racing een klein goedmakertje voor zijn mislukte finale op dezelfde baan tijdens de derde ronde van het NK in mei. “Toen reed ik van de baan terwijl ik in de finale aan kop lag. Dat was geen fijn moment. Nu heb ik gelukkig wel gewonnen.”

Tijdens het afgelopen weekeinde bewees hij opnieuw wie dit seizoen de snelste is. Al tijdens de trainingen toonde hij heel snel te zijn. Toch had hij daarna een iets mindere kwalificatie. Hij werd derde. Nog altijd goed, maar geen poleposition, waarop hij uiteraard had geaasd. “We hadden de kart niet goed voor elkaar, hadden gegokt op andere weeromstandigheden, op een baan met meer grip.”

Verhaal gaat verder onder de foto

Nu was de derde plek voor Mike bepaald geen startpositie om zich grote zorgen te moeten maken over de uitslag in de prefinale. Dat bewees hij dan ook. In een ommezien had hij de koppositie veroverd. Daarna denderde hij linea recta naar zijn eerste overwinning van het weekeinde. Zo had hij voor de finale wel poleposition. Daarin ging hij na de start ervandoor om uiteindelijk opnieuw als eerste voorbij de finishvlag te stormen.

Opnieuw een topresultaat in een topseizoen waarin Mike de ene na de andere race wint. Hij won eerder al het Europees kampioenschap, staat nu dik bovenaan in het Nederlands kampioenschap en staat ook eerste in het BNL-kampioenschap. “Dit is mijn beste seizoen tot nu toe”, glunderde het talent. “Dit is mijn tweede jaar bij de Junioren en ik ben als rijder veel gegroeid. Vorig jaar maakte ik nog bepaalde foutjes die ik nu niet of veel minder maak.”

Gezien zijn successen van dit seizoen lijkt het wijs om volgend seizoen een stapje hogerop te gaan. Daarom deed hij eind augustus mee aan de DKM-wedstrijd in de OK Junior-klasse. Bij het Britse topteam Lennox Racing reed hij in Genk naar twee zesde plaatsen. Al werd hij door een ingeklikte voorbumper in de tweede race uiteindelijk lager geklasseerd. Het nam niet weg dat Mike een uitstekend debuut had gemaakt.

“Het ging goed. Ik was blij dat ik steeds voorin meekon. Ik vind het een leuke klasse om in te rijden. Je bent tijdens het racen meer met de motor bezig. Je moet met de carburateur spelen. Het niveau is ook hoger en de klasse is competitiever dan het NK. Je moet in een OK Junior-race echt iemand uitremmen om hem in te halen. In het NK kun je soms op het rechte stuk nog om iemand heen rijden. Dat gaat in een OK Junior-race niet.”

De wedstrijden in Genk golden voor Mike bovendien als voorbereiding op het WK OK Junior in het Zweedse Kristianstad wordt gehouden. Mike keek er vanzelfsprekend naar uit. “Ik heb er vorig weekend getraind en dat ging goed. Ik ben tevreden.” En nu? “Ik ga altijd voor het hoogst mogelijke. Ik hoop op het WK dan ook een podiumplaats te kunnen halen!”

Mike van Vugt bedankt zijn vader en moeder, zijn broertjes, Jacco van Dijk van JvD Power, Jeffrey Groothuis van JJ Racing, monteur Gerard Traarbach en Koelewijn Autoschade.

Reageren via facebook