Oude rotten en nieuw talent gekroond tot Nederlands Kampioen zeilen

Na drie dagen zeilen in Medemblik zijn zeven nieuwe Nederlands kampioenen gekroond. Daarnaast zijn er ook acht klasse kampioenschappen uitgedeeld. In totaal verschenen 302 deelnemers aan de start, met wisselende weersomstandigheden is er een volwaardig kampioenschap gezeild.

Zowel de oude rotten als de nieuwe talenten konden zichzelf bewijzen afgelopen weekend. Er was dan ook genoeg te bespreken tijdens de dagelijkse middagsnack en de sailors barbecue zaterdag. 

Pieter Jan Postma weer ijzersterk in de Finn
Pieter Jan Postma is terug van weggeweest, hij vaart een sterk evenement en laat zich weer eens zien als de sterkste Nederlander in de Finn. Postma: “Super mooi om weer hier op het Nederlands Kampioenschap te varen. De eerste dag was mijn minste dag, toen was er wat weinig wind, dan probeer je wat dingen uit. De laatste twee dagen heb ik steady in de top kunnen varen.” Postma is definitief terug in de Finn, al maakt hij ook graag nog uitstapjes naar andere klassen. “Vorige week heb ik met de Lemsteraak het Nederlands Kampioenschap gevaren [red: en gewonnen], komende week ga ik weer 10 dagen M32 zeilen. Het is zo gaaf om met andere mensen te varen, je leert er super veel van. Ik ga voor een volgende Olympische Spelen, dat blijft zo enorm trekken. Zeiluren maak ik genoeg, nu nog wat meer Finn uren.”

Nummer twee in de Finn is Tijmen van Rootselaar, verrassend derde wordt Niels Broekhuizen. Deze Laser zeiler stapte voor de gelegenheid in de Finn en hoopte van te voren vooral ‘een beetje mee te kunnen komen’. Dat is meer dan gelukt.

Yuri Hummel onverslaanbaar in de Laser
Hij is niet bij te houden door de rest van het veld. Yuri Hummel vaart niets dan 1tjes: “Dit had ik van te voren als doel gesteld. Vandaag maakte Stijn [red: Paardekooper] het me nog wel lastig, maar ik was steeds de eerste bij de bovenboei. Volgend jaar ga ik naar het Wereldkampioenschap Laser, daar heb ik nu twee keer in de top 25 gezeten. Nu wil ik wel een keer richtig de top 15 of top 10 op het WK.”

Stijn Paardekooper eindigt op een tweede plaats, hij wist Serge Kats in de laatste twee races voorbij te gaan. Kats wordt hiermee derde overall.

Akkerman maakt het zichzelf moeilijk in Laser Radiaal
In de Laser Radiaal blijft het spannend tot de laatste twee wedstrijden. Huub Kok en Mirthe Akkerman starten met een gelijke score. Kok zakt gedurende de laatste dag helemaal weg, Akkerman behoudt haar leiderspositie met een derde en eerste plaats en gaat er zo met de Nederlandse titel vandoor: “Ik had het mezelf een beetje moeilijk gemaakt. Mijn eerste dag ging niet zo goed en gister had ik een te vroege start, hierdoor kon ik mezelf geen slecht resultaat meer veroorloven. We hadden ook een mooi groot veld, hier was het echt vechten voor je plekje. Ik heb een mooi evenement gehad en blij met de Nederlandse titel.”

Thomas Westerhof weet de zilveren medaille veilig te stellen en Sarah Bos neemt brons mee naar huis.

Spannend tot het einde in de Yngling
In de Yngling wordt een ontzettend spannende strijd gestreden. Pas in de laatste wedstrijd wordt de nieuwe Nederlands Kampioen beslist. Yska Minks met Jaap Molenaar en Wouter Toornstra winnen de laatste wedstrijd. Met twee punten verschil op Maarten Jamin winnen ze de titel: “Het was spannend tot het einde, na de finish wisten we nog niet zeker wie er gewonnen had. Heel blij met deze titel, het is mijn vijfde nationale titel, 33 jaar geleden won ik hem voor het eerst. Toen zaten zij [red: Jaap Molenaar en Wouter Toornstra] nog in de Optimist.”

Jamin vaart met Cristel Pessers en Jaap Smolders naar een tweede plaats. De regerende Wereldkampioen Kaj Moorman eindigt op een derde plaats met Jasper Schuddeboom en Sam Peeks.

Tweede Nederlandse titel voor Contender zeiler Paul Verhallen
Paul Verhallen wint voor de tweede keer in zijn carriere de Nederlandse titel: “Ben blij met deze titel, zeker na vrijdag, dat was een slechte dag. Vandaag was er een goede wind voor mij, ik voer allemaal 1tjes. Had ook wel geluk met de winddraaiingen in mijn voordeel.”

Dirk Lafleur komt Verhallen op de laatste dag niet meer voorbij, hij eindigt op een tweede plaats. Rene Heynen vaart op de laatste dag knap de top 3 in en wint het brons.

Belgen aan de top in F18
De Belgen Patrick Demesmaeker en Gilles Tas kijken tevreden terug op het evenement waarin zij de Nederlandse titel winnen. Demesmaeker: “De condities dit weekend waren goed voor ons met 12 tot 20 knopen.” Tas vult hem aan: “We hadden de boot goed afgesteld en konden zo een mooie serie varen dit evenement. Hier kwamen we voor!”

Vader en zoon van Dam eindigen op een tweede plaats. Frank de Waard en Jolbert van Dijk mochten vorig jaar nog het hoogste podium beklimmen, dit jaar moeten ze het doen met de bronzen plak.

Verrassende winnaar na spannende finale Matchracen
Bekeken over het weekend zou Dirk-Jan Korpershoek met zijn team de titel winnen. Maar in de finales weet hij de Poolse Szymon Jablkowski niet te verslaan. Korpershoek: “We hebben een onwijs goed weekend gehad. Alleen vandaag ging het net wat harder waaien, daar wisten wij even niet mee om te gaan. Deze tweede plek voelt wel als een verlies.”

Jablkowski: “We hadden verwacht dat DJ zou winnen, maar wij waren met de hardere wind net wat sneller. Ook als we de pre-start verloren, konden we de wedstrijd toch nog winnen.” De Duitse Lars Hückstadt weet vandaag net zijn plek in de semi finals veilig te stellen. In de petit finale is zijn team vervolgens te sterk voor Floris de Wit (NED), Hückstad gaat met de bronzen medaille naar huis.

Van Driel met gemak Klasse Kampioen SB20
Naast de vele Nederlands Kampioenen worden er ook Klasse Kampioenschappen uitgeschreven. Onder andere in de SB20, hier pakt Marco van Driel met Joost Assman en Martijn Worseling met gemak het goud. De laatste race hoeven ze niet eens meer te varen, het gat met de nummer 2 (Martijn Buitenhuis, Mark Reigwein en Rosita Bakker) is al groot genoeg. Nummer 3 eindigt Hein Ruyten met Frans van er Well en Evert Kroll.

Bericht gaat door onder de slideshow

Hendriksen en Wiebren goud in 29er
De top 3 in de 29er eindigt dicht op elkaar. Dolf Hendriksen & Wiebren de Vos kruipen op de laatste dag de top 3 in en finishen uiteindelijk op de eerste plaats. Robbert Huisman & Gijs Zuidema worden tweede en Nynke Verwoerd met Ties Verploegh winnen de bronzen medaille.

Volgorde top 3 bepaald in 49er
De top 3 in de 49er was al bepaald aan de start van racedag 3, het was alleen nog strijden om de volgorde. Pim van Vugt & Bart Lambriex pakken goud, Remy Oomens & Robin Becker zilver en brons is voor Lars van Stekelenborg & Scipio Houtman. 

IJzersterke winst in 49erFX
Nummer 1 en 2 in de 49erFX hebben een sterk evenement gevaren, Dewi Couvert & Elise de Ruyter pakten na race 1 de leiding en gaven die niet meer weg. Cecile Janmaat & Julia van der Vaart deden dit op de tweede plaats. Om de bronzen medaille is een mooie strijd geleverd, deze is uiteindelijk gewonnen door de Medemblikse Florine Bramervaer & Joris Waller. 

Lautier weet leiding te houden in J22
Jean-Michel Lautier, Denis Neves & Giuseppe d’Aquino weten de laatste dag de leiding te behouden. Gideon Mastenbroek met Anneloes Krikhaar, Liselotte Verdoorn en Rosemarijn Verdoorn pakken zilver. Jesper Overbeeke, Christiaan Feij en Michelle Koopmans eindgen op een derde plaats.

Helmhout tijdig verzekerd van goud in Soling
Gabor Helmhout en zijn Finse bemanning: Eki Heinonen & Pasi Palmu hoeven de laatste race niet meer te varen. Zij zijn verzekerd van goud. Rudy den Outer met Pauck Knape & Theo de Lange pakken het zilver en de Canadese Peter Hall, Casper van Drunen & Gord Devries vliegen met brons naar huis. 

Gigantische voorsprong in Laser 4.7
Paul Hameeteman pakt het goud met een voorsprong van 33 punten de gouden medaille in de Laser 4.7 (9 punten). Nummer 2 is Marissa IJben met 42 punten en de Belgische Jef Hinnekint pakt brons met 45 punten.

Internationaal podium bij Nacra 15
De start voor Laila van der Meer & Bjarne Bouwer was wat stroef in de Nacra 15, maar dag 2 en 3 vinden ze hun draai en pakken het goud met 35 punten. De Duitse Jesse Lindstädt & Janneke Fock pakken met 61 punten de zilveren medaille en de Zwitserse Arnoud Grange & Marie van der Klink eindigen met 77 punten op een derde plek.

Over de Open Dutch Sailing Championships
De Open Dutch Sailing Championships is het gebundelde Nederlands Kampioenschap dat sinds 2002 in Medemblik wordt georganiseerd. Op initiatief van het Watersportverbond en dankzij de hulp van Team Medemblik, heeft Sportivents het evenement georganiseerd. 

Prijsuitreiking

Reageren via facebook