29.7 C
Medemblik
10 augustus 2020 19:08
Medemblik Actueel.

Cees Mens hoopt dat velen stemmen voor De Lastdrager, om geld in te zamelen voor de restauratie van de molen. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)
Cees Mens hoopt dat velen stemmen voor De Lastdrager, om geld in te zamelen voor de restauratie van de molen. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

Stem op De Lastdrager voor Molenprijs

HOOGWOUD – Meelmolen De Lastdrager, aan de Burgemeester Hoogenboomlaan in Hoogwoud, is genomineerd voor de Molenprijs. Aan de hoofdprijs hangt een bedrag van 95.000 euro. Een welkome donatie om de molen weer in oude glorie te herstellen.

De oude molen behoeft groot onderhoud en een restauratieplan is opgesteld. Molen De Lastdrager werd in 1935 ternauwernood van de ondergang gered. Het binnenwerk werd eruit gesloopt, maar het bouwwerk bleef in stand. Dat deed jaren dienst als opslagsilo. Molenaar Cees Mens is blij dat De Lastdrager genomineerd is. “We willen de molen weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Uiteindelijk willen we graan malen. Met graan uit eigen omgeving, zoals het vroeger ook gebeurde.” Het blijkt dat het bouwhout rond 1525 is gekapt en verwerkt. Hiermee blijkt De Lastdrager tot dusverre de oudste houten molen van Nederland te zijn. Ook blijkt uit verder bouwhistorisch onderzoek, dat deze molen ooit (waar is niet bekend) als watermolen is gebouwd en dus in 1645 tweedehands in Hoogwoud is herbouwd als meelmolen, meldt Mediapartner Rodi Media.

Doel

De korenmolen uit 1608 is eigendom van Stichting De Westfriese Molens. De Lastdrager is de oudste molen van Nederland en heeft driehonderd jaar dienst gedaan als meelmolen. Het doel is om de historische Lastdrager te restaureren en deze te zijner tijd weer ‘maalvaardig’ te maken. Om dat te kunnen realiseren kan iedereen ‘Vriend van de Lastdrager’ worden. Wie donateur wil worden kan op de website een contactformulier invullen en doorsturen.

Stem

Verkiezing van de Molenprijs verloopt op basis van het aantal online uitgebrachte stemmen. “Ook als De Lastdrager het niet wordt, valt er geld te verdienen”, zegt molenaar Mens. “Elke stem levert een euro op. Dus we hopen sowieso dat we veel stemmen krijgen.” De online stemming loopt tot 1 oktober op www.molenprijs.nl/lastdrager. Zie ook voor meer informatie.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?