2.6 C
Medemblik
25 januari 2021 11:41
Medemblik Actueel.

De wereld op zijn kop, biogasproductent uit Hensbroek haalt afval uit Polen

REGIO – Het is de wereld op zijn kop nu Biogast Agro Hensbroek zijn afval uit Polen blijkt te halen en geen Nederlands afval gebruikt voor de opwekking van biogas. Ondertussen staan de kassen die met het opgewekte biogas vrijwel geheel leeg en de provincie die mede-eigenaar is van het bedrijf bemoeit zich niet met de bedrijfsvoering van dit bedrijf.

Omwonenden klagen steen en been vanwege de zware vrachtwagens vol Pools afval die het bedrijf bezoeken. Bij 1 van de buren is het vaak zo erg dat de kopjes op tafel staan te trillen waardoor het woongenot van de omwonenden sterk is verpest.

Failliet

De provincie Noord-Holland bezit 45 procent van de aandelen van de biovergister via Ontwikkelingsfonds Duurzame Energie Provincie Noord-Holland B.V. (ODENH). ODENH is voor 100 procent eigendom van de provincie. Al in oktober 2012 besloten gedeputeerde staten ODENH gefaseerd af te bouwen. Maar merkwaardig genoeg besloten zij in 2013 toch nog – onder voorwaarden inzake staatssteun – goedkeuring te verlenen aan een rechtstreekse investering van ODENH in Biogast Agro Hensbroek B.V. Ook investeerde ODENH in Biogast Sustainable Energy B.V., dat inmiddels failliet is.

De provincie schuift de verantwoordelijkheid naar de gemeente Koggenland, die op haar beurt weinig kan doen. Want er is door de gemeenteraad goedkeuring verleend aan een bestemmingsplan, dat zich niet tegen deze biovergister verzet. En de gemeente Koggenland heeft een vergunning afgegeven voor het verwerken van een bepaalde hoeveelheid biomassastromen. Het enige dat de gemeente Koggenland kon doen is een ‘Reparatieplan Landelijk Gebied Koggenland’ vaststellen, dat de vrachtwagenbewegingen van en naar de biovergister enigszins beperkt.

Overeenkomst met Afvalzorg in Nauerna

Het is al een tijdje bekend dat HVC samen met Afval zorg ons afval op de vuilnisbelt in Nauerna dumpt en afval uit Engeland haalt om dat te verbranden in o.a. Alkmaar. Dit blijkt dus nu ook het geval te zijn bij Biogast Agro in Hensbroek, alleen moeten die het afval niet uit Engeland halen maar uit Polen, Duitsland en België om de vergister te laten draaien .

Reageren via facebook