16.3 C
Medemblik
14 juli 2020 08:55
Medemblik Actueel.

Daan Steenman wint laatste NK race vader en zoon Steenman blij (Foto: Bas Kaligis )

Karttalent Daan Steenman pakt klinkende overwinning in NK

HOORN – Daan Steenman heeft genadeloos toegeslagen tijdens de vierde en laatste race voor het Nederlands kampioenschap. De snelle 16-jarige karter uit Oosterblokker won op de nieuwe kartbaan in Assen, naast het bekende TT-circuit, van de concurrentie in de IAME X30 Senioren. De razendsnelle Noord-Hollander greep dedagoverwinning. Bovendien was hij de beste rookie! Met twee grote bekers keerde hij huiswaarts richting Noord-Holland.

Racen is een mechanische sport en daar kreeg Steenman dit jaar een paar keer mee te maken, maar hij schudde de pechduivel van zich af en toonde veerkracht door bij de afsluitende race in Assen genadeloos toe te slaan. “Deze overwinning geeft een heerlijk gevoel. Snelste in de kwalificatie, winnaar van beide heats en de eerste plaats in de finale.”

Het verschil met de concurrentie was groot. “Ik had zeker niet verwacht dat het zo groot zou zijn. In de kwalificatie was het verschil 0,15 seconden en de eerste heat won ik met vier seconden voorsprong. De tweede heat was spannender, maar in de finale bedroeg het gat weer vijf seconden. Het is enorm motiverend als je achterom kijkt en het gat steeds groter ziet worden. Dan hoef je alleen maar te hopen dat het materiaal het blijft doen.”

En dan laatste was dit jaar al een aantal keer niet het geval. “Met de snelheid zit het altijd wel goed, maar we hebben best wel wat pech gehad. Een kapotte bougie, verkeerde bandenspanning en weer een kapotte bougie. Als alles heel blijft, gaat het ook goed, maar daar ontbreekt het dit jaar een beetje aan. Daarom ben ik extra blij met deze overwinning.”

Steenman is bezig aan zijn vijfde jaar in de kartsport. “Ik ben op mijn elfde op de baan in Strijen begonnen bij de mini’s in de 60cc. Mijn vader heeft een kart voor me gekocht en ik vond het meteen leuk. De snelheid, maar ook de gezelligheid. We gaan het raceweekend met de camper weg en de hele familie gaat mee.” Inmiddels komt de 16-jarige karter uit bij de senioren. “Het is een mooie klasse, geen getune en leuke races.”

De kart wordt geleverd door het Zanardi Racing Team en de motor komt van PdB Racing, maar het prepareren doet Steenman samen met zijn vader. “Het is mooi om met mijn vader te doen. We overleggen veel en als ik zeg wat ik wil, weet mijn vader wat hij moet doen.” Niet voor het karten, maar voor zijn interesse in techniek is de karter uit Oosterblokker dit schooljaar begonnen met de studie werktuigbouwkunde. “Dan leer je onder meer wat er bij zo veel snelheid en kracht met het frame gebeurt.”

De vier wedstrijden om het NK werden dit jaar gecombineerd met vier Belgische wedstrijden. De zogenoemde Wladoil X30 Cup was echter geen doel op zich voor Steenman. “De race in Ostricourt hebben we laten schieten, omdat we op vakantie waren. Ik stond er toch niet zo goed voor in de kampioenschap.” Vorig jaar wist Steenman zich nog te kwalificeren voor het WK in Le Mans. “Daar gaat het wel wat ruiger aan toe dan hier. Dan moet je zeker een paar frames meenemen. We hebben dit jaar te veel pech gehad, maar volgend jaar gaan we daar weer voor.”

 Daan Steenman wil via deze weg graag zijn sponsoren bedanken. Dat zijn Heibedrijf Steenman, Groot Techniek, Chassisparts.com en Ardy Broers.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?