Medemblik Actueel.

Superzoete peren dankzij de hete zomer

ZWAAGDIJK – Perenteler Gerard Pronk uit Zwaagdijk kan er niet over uit, dankzij de hete droge zomer zijn de peren dit jaar extra zoet waardoor de smaak boven verwachting is geworden. Al moet Pronk samen met zijn plukploeg wel bijna dag en nacht werken om de oogst op tijd binnen te krijgen.

Pronk zegt tegen verslaggeefster Marieke Pijlman dat er veel meer suiker in de peren zit dan normaal en dat de warmte van afgelopen zomer hier debet aan is.  Het oogsten is een stuk eerder begonnen door de warme zomer, Pronk is al een week bezig met plukken terwijl ze normaal pas de tweede week van September gaan beginnen.

Afgelopen voorjaar werd voorspeld dat de oogst zo’n tien procent groter dan normaal zou worden, maar dit pakte door de warmte anders uit. “De peren zijn toch iets langzamer gaan groeien, maar wij hebben het relatief goed hier in Noord-Holland. We hadden veel water om te beregenen deze zomer en dat is bijvoorbeeld in Limburg of Belgie echt een stuk minder.

Gerard Pronk heeft zo’n 90 mannen en vrouwen in dienst die de perenplukken maar het liefst had hij er nog een 20-tal plukkers bij omdat het een race tegen de klok is om de peren op tijd binnen te krijgen. Dat er niet voldoende plukkers zijn ligt volgens Pronk aan de bloeiende economie, “iedereen heeft weer werk, dus komen wij nu plukkers tekort.” 

“Gelukkig werkt het weer mee en kunnen wij doorgaan met plukken, al zijn het wel lange dagen voor de mensen”,  zegt Gerard Pronk.

Reageren via facebook