Medemblik Actueel.

Zeilen

Start 24 uurs race

MEDEMBLIK – Ondanks de zomervakantie trekt de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace 2018 dit jaar toch weer 432 voorinschrijvingen. Deze week bereiden de teams zich voor op de start vanuit veertien havens langs het IJsselmeer en Markermeer.

Vanaf vrijdagavond 24 augustus gaan ze een etmaal op jacht naar zoveel mogelijk mijlen langs vastgestelde rakken. De deelnemers in de ORC-wedstrijdklassen varen voor het eerst verplicht met track & trace, wat de strijd intenser maakt. Zaterdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur, finishen alle boten voor de kust van Medemblik. 

“Dankzij het track & trace-systeem wordt de wedstrijd voor de teams en de thuisblijvers nog spannender. Ze kunnen continu real-time checken wie waar zeilt”, aldus Klaas-Jan Kroon, voorzitter van het 24-Uurs Comité. De inschrijving is inmiddels gesloten, dus de teller blijft op 432 voorinschrijvingen staan. “Dat is een respectabel aantal”, reageert Klaas-Jan. “Met 200 boten is dit al een leuk spel, dus we zijn blij dat zich 432 teams hebben gemeld.” De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace voor de 54e keer.

De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Vrijdagavond klinkt in de veertien starthavens tussen 19.00 en 20.00 uur viermaal het startschot. De gehele vloot is opgedeeld in vier verschillende groepen, die elk een kwartier starttijd krijgen. Traditiegetrouw zal de burgemeester van Medemblik, Frank Streng, voorafgaand aan de start in Medemblik soep uitdelen aan de deelnemers die daar aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace beginnen.

Op de website www.24uurszeilrace.nl is meer informatie te vinden over de race. Natuurlijk is het ook leuk om zaterdagavond aanwezig te zijn bij de spectaculaire finish in Medemblik, wanneer alle deelnemers ongeveer tegelijkertijd over de finishlijn komen, gevolgd door een gezellig slotfeest op de kade!

Reageer op dit onderwerp