Foto: ROB SLAVEN/FLICKR (CC BY-NC-SA 2.0)

Chileense Flamingo’s op vogeleiland De Kreupel

ANDIJK – 40 jaar geleden ontsnapte er een populatie flamingo’s in Duitsland en die hebben een plek gevonden in natuurgebied Zwillbrocker Venn vlak bij de Nederlandse grens. Vanuit deze populatie komen dan ook regelmatig Flamingo’s Nederland bezoeken en dan nu ook het vogeleiland in het IJsselmeer voor de kust van Andijk.

In het NHD vertelt vogelaar Debby Doodeman over deze groep Flamingo’s maar ook over de Casarca’s, een roestbruine eendensoort die ook op het Vogeleiland voorkomt en waar zij binnenkort met haar bedrijf Fogel een excursie naar toe organiseert.

Casarca’s komen in het uiterste oosten van Europa voor (Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Turkije) en verder oostelijk in Azië. Ook in Noord-Afrika is een populatie. In Nederland zien we in de zomer toenemende aantallen ruiende casarca’s. Deze vogels verwisselen hun slagpennen, en kunnen dan een week of drie niet vliegen. Daarvoor zoeken ze veilige en voedselrijke plekken op. Jarenlang was dat in het Eemmeer, maar met toenemende aantallen worden nu ook andere gebieden benut. Daaronder is sinds enkele jaren de Kreupel, zullen deze eenden ook in 2018 weer komen ruien?

U kunt zich nog opgeven voor deze excursie via Fogel

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.