Medemblik Actueel.

Rubin Geerling (12) uit Hoogkarspel bouwt zijn eigen drones
Rubin Geerling (12) uit Hoogkarspel bouwt zijn eigen drones

Rubin Geerling (12) uit Hoogkarspel bouwt zijn eigen drones

GROOTEBROEK – Rubin Geerling (12) uit Hoogkarspel is eerstejaars leerling havo/vwo op het Martinuscollege in Grootebroek en heeft één grote passie: drones. Tijdens de afsluitende les robotica op school, komen onderwijs en passie samen. Rubin verzorgt namelijk dinsdag 10 juli voor medeleerlingen uit zijn roboticaklas een workshop ‘drone bouwen’, met als afsluiting een wedstrijd ‘drone vliegen’ in de aula van de school.

Wie met Rubin praat, merkt direct zijn enthousiasme en hoeveelheid kennis over drones op. Hij vertelt: “Al op de basisschool was ik bezig met techniek en drones. Ik merkte dat andere kinderen het ook erg interessant vonden en dat er nogal eens wat drones kwijtraken omdat mensen er niet goed mee kunnen vliegen of de regels niet goed kennen. Zo is ook het idee ontstaan om een eigen bedrijf te starten.” Eind 2017 heeft Rubin, tijdens een open dag van de Kamer van Koophandel speciaal voor kinderen, een pitch gewonnen en heeft hij zijn bedrijf ‘Dronelaps’ opgericht. Hij runt dit, in verband met zijn leeftijd, samen met zijn vader. En hoewel het runnen van een eigen bedrijf geweldig is, vindt Rubin zelf met een drone vliegen, bij voorkeur racen, nog steeds het allerleukst. “Een race-drone bestuur je door een speciale bril op te zetten. Je ziet dan de beelden die jouw drone maakt en kunt dan met hoge snelheid door een parcours racen”, vertelt Rubin enthousiast.

Passie

Tijdens de afsluiting van de marTINUSuren robotica, dat zijn lesuren die leerlingen zelf kiezen, mag Rubin zijn passie overdragen op zijn medeleerlingen. Samen met zijn vader geeft hij een workshop ‘drones bouwen’. Rubin: “Omdat ik lessen robotica volg, leek het mij wel leuk om dan ook wat met drones te doen. Toen heb ik heb mijn leraar gevraagd of ik een workshop mag geven, en dat mag.” Leraar robotica, Sjaak Jongkind, vindt het geweldig dat Rubin dit doet: “Op het Martinuscollege willen we dat leerlingen hun talenten en passies ontdekken en inzetten én stimuleren we ondernemerschap en eigen initiatief. Als een leerling dan zo enthousiast en serieus bezig is met zijn passie, is het vanzelfsprekend dat wij hem de kans geven zich hierin verder te ontwikkelen.”

Vliegwedstrijd

Zo’n 24 leerlingen gaan tijdens de workshop aan de slag met een bouwpakket om hun eigen (kleine) drone te bouwen. In de groene aula van de school wordt vervolgens een parcours uitgezet en als alle drones klaar zijn wordt er, na vlieginstructie, met de drones een vliegwedstrijd gehouden. Rubin heeft er zin in. Zenuwachtig is hij niet. “Mijn vader helpt me en we hebben al vaker dit soort workshops gegeven dus dat komt helemaal goed.”

Via nieuwspartner Rodi Media

Reageren via facebook