Medemblik Actueel.

Annet Wood boos over niet doorgaan referendum donorwet (Foto: NH Nieuws)
Annet Wood boos over niet doorgaan referendum donorwet (Foto: NH Nieuws)
Gezondheid

Annet Wood boos over niet doorgaan referendum donorwet

BERKHOUT – Er komt definitief geen referendum over de Wet op de orgaandonatie, aangezien het quotum van 300.000 verzoeken niet gehaald is. Annet Wood uit Berkhout vindt het een belabberde ontwikkeling.

De donorwet was eigenlijk vorig jaar al een feit, maar GeenStijl probeerde alsnog een referendum te organiseren. Annet Wood ontving dit initiatief met open armen, aangezien ze zelf ook al vaak had geroepen om een referendum, meldt NH Nieuws.

Drie jaar geleden begon Annet zich te verdiepen in orgaandonatie. Ze heeft veel informatie verzameld en ze is er flink van geschrokken. Sindsdien is fel tegen de huidige gang van zaken. “Ik was zelf ook altijd donor en ik dacht dat als je je organen weggeeft, dat je dan dood was. Maar dat is niet zo”, zei ze eerder tegen NH Nieuws.

Annet is er namelijk van overtuigd dat mensen die hersendood zijn verklaard, niet echt dood zijn voordat ze hun organen weggeven. “Iemand wordt vijf minuten losgekoppeld van de apparaten en dan wordt iemand dood verklaard. Dat staat haaks op het reanimatiebeleid. Dan wordt gezegd dat de eerste zes minuten cruciaal zijn om te voorkomen dat iemand hersenschade oploopt.”

Reactie

Annet vindt het “intens treurig” dat het referendum niet doorgaat. “Het is een enorme gemiste kans voor de Nederlanders, omdat ze gewoon niet weten wat de wet inhoudt. Ze worden systematisch misleid. De overheid houdt bewust informatie achter.”

Wel is ze blij dat er een “steeds grotere opmars van mensen is die nee registreren”. Momenteel ziet ze echter geen verdere mogelijkheden om een stokje voor de donorwet te steken. “Ik zie momenteel geen wegen meer, maar elk gaatje dat ik zie zal ik gebruiken.”

Reageren via facebook