Medemblik Actueel.

Algemeen

Gezinnen gaan meer betalen voor drinkwater

MEDEMBLIK – Dat blijkt uit een advies van de Commissie Aanpassing Belastingdienst (CAB) die is omarmd door de Unie van Waterschappen. De vervuilers gaan meer betalen en ook groepen die profijt trekken van het werk van de waterschappen kunnen een hogere rekening verwachten, meldt Binnenlands Bestuur.

Dit alles heeft te maken met een uit 2014 stammend rapport van de OESO genaamd ‘Water Governance in the Netherlands: Fit for the Future:” waarin wordt vastgesteld dat het in Nederland goed is geregeld maar dat het bij de ‘Nederlander’ schort aan waterbewustzijn.  Met andere woorden, wij, de ‘Nederlander’ vinden het maar wat normaal dat er altijd zuiver drinkwater uit de kraan komt stromen terwijl dat in in veel andere landen helemaal niet het geval is.  Maar ook het veranderende klimaat met zijn steeds zwaardere buien zet het huidige belastingstelsel zwaar onder druk.

Gezinnen gaan meer betalen

Ook de zuiveringsheffing wordt herzien. Niet alleen de hoeveelheid vuil wordt daarin doorslaggevend, maar ook het aantal kubieke meters aangeleverd water. Bij gezinnen zal het tarief meer naar het aantal leden van het huishouden worden gedifferentieerd. De mogelijke terugwinning van energie en andere grondstoffen uit afvalwater zal eveneens in de hoogte van de heffing een rol gaan spelen.

En ten slotte gaat de verontreiningsbelasting ook op de schop, daar gaat ‘de vervuiler betaald’ leidend worden. Volgens een woordvoerder van de Unie van Waterschappen zal er weinig aan de totale belastingdruk veranderen maar wel gaan er flinke verschuivingen optreden tussen de de groepen die nu belasting betalen.  Grote vervuilers en groot verbruikers zullen een stuk meer gaan betalen.

Eerder dit jaar werd al bekend dat huishoudens ruim 2.5% meer waterschapsbelasting gaan betalen ten opzichte van 2017.  Een gezin met een eigen woning van 250.000 euro betaalt in 2018 gemiddeld 359 euro aan waterschapsbelasting. Dat is 1,2 procent meer dan vorig jaar. Voor een alleenstaande met een eigen woning is de stijging 1,8 procent. Huishoudens met een huurwoning betalen minder. Een gezin in een huurhuis is gemiddeld 257 euro kwijt, een zelfstandig wonende huurder 144 euro.

Grafiek van de stijgende waterschapslasten (Afbeelding CBS)
Grafiek van de stijgende waterschapslasten (Afbeelding CBS)

Reageren via facebook