Foto: Circulair Computing

Vitasys geeft laptops een langere levensduur

ZWAAGDIJK-OOST – Gebruikte laptops worden dankzij Vitasys weer zo goed als nieuw met 3D-geprinte onderdelen. De laptops gaan hierdoor tot negen jaar langer mee. Vitasys zorgt ervoor dat deze zogeheten ‘remanufactured’ laptops sinds eind vorig jaar ook te koop zijn in Nederland.

Vitasys recyclet onderdelen

Het is voor particulieren nog niet mogelijk eigen laptops naar Zwaagdijk-Oost te brengen voor een uitgebreide opfrisbeurt. “De laptops zijn vooralsnog alleen verkrijgbaar voor bedrijven”, zegt Constance Kappelman van Vitasys.

Het bedrijf uit Zwaagdijk-Oost werkt als eerste Nederlandse IT-bedrijf samen met Circulair Computing. De fabriek van Circular Computing staat in Dubai. In deze fabriek worden de laptops helemaal uit elkaar gehaald, waarna alle kapotte onderdelen worden vervangen door een splinternieuw exemplaar uit de 3D-printer. Na deze ‘behandeling’ doet de laptop het weer. Kappelman: “Deze laptops zijn volgens ons zelfs beter dan nieuwe. Ze zijn namelijk beter voor het milieu.”

Vitasys is met de samenwerking begonnen omdat veel laptops worden weggegooid, terwijl ze eigenlijk nog jaren mee kunnen. Het is beter voor het milieu om de laptops te recyclen dan om ze nieuw te kopen.

Per jaar worden wereldwijd 160 miljoen nieuwe laptops geproduceerd en alleen al in Europa worden dagelijks 160.000 laptops weggegooid. Terwijl 70% van alle laptops geschikt is voor hergebruik. Hiermee is de IT-sector wereldwijd verantwoordelijk voor 2% van de totale CO2-uitstoot, een percentage dat de komende jaren alleen nog maar zal toenemen*.

De meeste laptops worden vervangen zonder dat er daadwerkelijk behoefte is aan een nieuwe laptop, maar door de misvatting dat we niet kunnen werken zonder de nieuwste merken en modellen. Met als resultaat overconsumptie. Hierdoor ontstaan grondstoffentekorten, klimaatverandering, onnodige mijnarbeid, vervuiling en e-waste (elektronisch afval). *Bron: United Nations University*

Danny Verdonk, Manager Sustainable Development, over Vitasys|2025 ambitie: “Met de introductie van circulaire laptops willen wij de manier waarop IT ingekocht wordt veranderen. Voor onze planeet, voor haar bewoners en voor onze toekomstige generaties. Daarom zetten wij een nieuwe standaard in duurzaamheid.

Dankzij langlopende overeenkomsten met onze leveranciers voor levering van grote aantallen circulaire laptops van hetzelfde model, helpen we onze klanten om duurzame IT ook onderdeel van hun MVO-beleid te maken.” *Bron: Duurzaam-ondernemen*

Vitasys maakt van dit weer bruikbare onderdelen
Vitasys maakt van dit weer bruikbare onderdelen

Reageren via facebook