15.1 C
Medemblik
7 juli 2020 21:31
Medemblik Actueel.

De door crowdfunding bijelkaar gespaarde AED hangt nu bij Patrick Odendaal aan de buitenmuur
De door crowdfunding bijelkaar gespaarde AED hangt nu bij Patrick Odendaal aan de buitenmuur

Crowdfundingsactie zorgt voor AED op Westereiland Medemblik

MEDEMBLIK – We kennen allemaal wel verhalen of eigen ervaringen waarin het zomaar ineens, onverwachts gaat over leven of dood. Iemand valt zomaar om en dan…wat doe je dan?

Patrick Odendaal zegt tegen Medemblik Actueel: “Die vraag stelde ik mezelf al vaker. Ik wilde heel graag mijn verantwoordelijkheid als burger kunnen nemen. Wanneer de nood aan de man is, wil ik niet schaapachtig kijkend langs de zijlijn staan. Ik wil helpen. Onlangs heb ik die vraag: “ja, wat doe je dan” omgezet in een antwoord. Ik heb de Reanimatie/AED training gevolgd (4 uurtjes oefenen op een speciale pop). Nu weet ik wat ik moet doen als iemand een hartstilstand heeft.

AED redt levens

In Nederland hebben we een prachtig systeem. www.Hartslagnusysteem.nl. Ik heb me daar de dag na mijn training voor aangemeld en nu ben ik burgerhulpverlener. Dat werkt zo: wanneer je buurman omvalt, dan maak je de omgeving veilig en bel je 112. Als eerste. Bij 112 activeren ze dit systeem. Er worden, op basis van GPS-locaties van aangemelde burgerhulpverleners, 30 mensen opgeroepen. Een deel wordt naar een AED gestuurd. Een ander deel direct naar het slachtoffer. Burgerhulpverleners zijn soms al binnen enkele minuten bij het slachtoffer en kunnen reanimeren. De ambulance doet er soms 12 minuten over. Dat scheelt soms 6 tot 8 minuten. Elke minuut waarin je niet reanimeert, scheelt 7-10% overlevingskans. Dit systeem werkt en helpt enorm.

“Ik ben inmiddels 2 keer opgeroepen en heb gemerkt hoe belangrijk het is om de reactietijd zo kort mogelijk te hebben. In onze buurt hing geen AED. Onze wijk ligt precies tussen 2 bruggen, die zoals jullie weten in de zomer heel vaak open zijn. De dichtstbijzijnde 2 AED’s hangen daarachter. Ik wilde een AED dichterbij en ben via www.buurtaed.nl een actie gestart. Dat is een mooie crowdfundingactie van de hartstichting en Philips. Samen verzamel je € 1500 euro. Daarvoor krijg je een AED met kast (met verlichting, verwarming en alarm) en 5 jaar volledige service. Ik printte door buurt-aed voorgedrukte flyers en ging er mee langs bij onze buurtbewoners. Met 8 dagen hadden we het volledig bedrag bij elkaar. Nu pronkt de AED al aan onze muur. Dankzij een technische buurtbewoner! Hoe fijn is het om samen als buurt dit te doen en ons gevoel van veiligheid te vergroten! Ik ben heel trots op de bereidwilligheid van onze buurtbewoners”,  vertelt Patrick Odendaal verder.

De AED, daar redt je levens mee. Bij ons is de AED nu heel dichtbij. Voor iedereen kan zo’n apparaat heel dichtbij zijn. Start een actie en verzamel samen het geld. Welke buurt volgt?

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?