15.4 C
Medemblik
8 juli 2020 15:28
Medemblik Actueel.

Lezing: De fascinatie van het Noorderlicht.

BOVENKARSPEL – Op maandag 4 juni geeft Ben Lassing in Volkssterrenwacht Orion de lezing ” de fascinatie van het Noorderlicht”. Samenvatting: De presentatie gaat over het verschijnsel Poollicht, Noorderlicht ofwel Aurora Borealis (en natuurlijk ook Australis, Zuiderlicht). Het pad wordt gevolgd vanaf de vorming en geboorte van een ster in het algemeen, om kennis te maken met de hoofdrolspelers Zon en Aarde. Daardoor worden er de verbanden gelegd tussen wat er vanaf de Zon naar onze Aarde komt en uiteindelijk het Poollicht veroorzaakt.

Van groot belang hierbij is de Magnetic Bubble rond de Aarde en de werkelijk zeer agressieve plek in de ruimte op zo’n 1½ miljoen km achter de Aarde. Daar knapt uiteindelijk het magnetische elastiek, zodat re-connectie van de veldlijnen plaatsvindt. Dit is een geweldig energetisch gebeuren waarbij de betrokken deeltjes wel 1. 106 °C heet worden en haast de lichtsnelheid weer bereiken. Ze worden ingevangen aan de polen en volgen de veldlijnen van Noord- naar Zuidpool en weer terug. De elektronen recombineren weer met de ionen hoog in de atmosfeer en dat geeft nu het typische lichtverschijnsel.

 Aurora Borealis (Foto: Fbmovercrafts)
Aurora Borealis (Foto: Fbmovercrafts)

Dit alles wordt gelardeerd met diverse foto’s en uitleg hierover om e.e.a. te kunnen begrijpen. Ook worden er kijktips gegeven en de manier hoe dat fotografisch vast te leggen. Aan het einde van de lezing worden er zelfgemaakte foto’s door Ben van het Poollicht in IJsland  vertoond. Meer foto’s van Ben zijn te zien op: www.bensphotogallery.weebly.com

  • Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkaspel.
  • Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf 19.30 uur).
  • Van te voren aanmelden voor deze lezing kan via : info@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
  • Toegangsprijs voor leden € 3,- p.p. en niet leden € 6,–.p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?