Tekort aan personeel bij pioenkwekers, dan maar weer Polen inhuren

Tekort aan personeel bij pioenkwekers, dan maar weer Polen inhuren

REGIO – De pioenkwekers komen handen te kort in de bollenvelden door een schreeuwend tekort aan seizoensmedewerkers. Daarom zoeken de kwekers veel vaker werknemers via uitzendbureaus, maar die moeten steeds vaker ‘nee’ verkopen.

Paul Boots is een pioenkweker uit Spanbroek. Voor het seizoenswerk had hij dertig medewerkers nodig, hij vond er maar 22. Acht paar handen komt hij dus tekort om alle bloemen te oogsten. Als hij niet snel meer medewerkers vindt, staan zijn pioenen er straks slap en waardeloos bij.

Lees ook: De economie trekt aan in West-Friesland, nu al 6300 openstaande vacatures

Paul wendde zich met zijn personeelstekort tot een uitzendbureau. Maar ook die hebben moeite met het vinden van voldoende personeel. “Het is een steeds groter wordend probleem. We merken al anderhalf jaar dat het lastiger is om medewerkers te vinden en ook om seizoensarbeiders te vinden”, vertelt Wim Kesting van AB Vakwerk Obdam.

‘Gezond voor lijf en lede’

De stijgende economie in Polen wordt onder andere gezien als de veroorzaker van het personeelsprobleem. Steeds meer Polen blijven in eigen land werken, terwijl hier het werkaanbod blijft stijgen.

Paul Boots heeft een kort verkooppraatje klaarstaan, met de hoop nog acht medewerkers naar de pioenenvelden te lokken. “Leef je uit voor tijdelijk werk. Het is lekker buiten, gezond voor lijf en lede.”

Reageren via facebook