6.6 C
Medemblik
23 november 2020 20:27
Medemblik Actueel.

De vastgelopen driemaster op het IJsselmeer (Foto: KNRM Medemblik)
De vastgelopen driemaster op het IJsselmeer (Foto: KNRM Medemblik)

KNRM rukt massaal uit voor vastgelopen Driemaster

MEDEMBLIK/ANDIJK – Woensdagmiddag en -avond zijn de reddingboten van KNRM Medemblik en Enkhuizen urenlang bezig geweest om een vastgelopen driemaster met 31 opvarenden los te krijgen en naar Enkhuizen te slepen. Naast de omvang van het schip zorgde ook de wind uit het Noorden met windkracht 5 voor een flinke uitdaging.

Rond 16.00 uur komt de melding binnen bij het Kustwacht Centrum in Den Helder dat een drie master zeilklipper van ruim 40 meter met 31 opvarenden aan de grond is gelopen ter hoogte van de ondiepte het Hop midden op het IJsselmeer. Gezien de omvang van het schip en de weersomstandigheden worden naast de reddingboten van KNRM station Medemblik ook de grotere reddingboot Watersport van KNRM Enkhuizen gealarmeerd.

Nadat reddingboot ’t Span uit Andijk en Bernardine uit Medemblik ter plaatse komen wordt allereerst de situatie aan boord opgenomen. Wanneer blijkt dat het goed gaat met de opvarenden wordt gewacht op reddingboot Watersport uit Enkhuizen om een sleepverbinding te maken. Na ongeveer anderhalf uur komt het schip los van de ondiepte, maar blijkt dan geen voortstuwing meer te hebben omdat de brandstof op is. Ook blijkt het roer onklaar te zijn geraakt. 

Onder begeleiding van de reddingboten uit Andijk en Medemblik wordt het schip door reddingboot Watersport naar Enkhuizen gesleept. Met vereende krachten wordt het daar ruim twee uur later afgemeerd aan de Gependam en is de inzet ten einde. Na een gezamenlijke maaltijd in het boothuis van KNRM Enkhuizen keren de reddingboten ‘t Span en Bernardine weer terug naar het reddingsstation in Andijk en Medemblik. 

 

Reageren via facebook