Medemblik Actueel.

Algemeen Videos

HVC stopt nu echt met stinken

MEDEMBLIK – De stankoverlast in Medemblik moet definitief tot het verleden behoren. Dat garandeert afvalbedrijf HVC aan de omwonenden. Wat de Medemblikkers al jaren weten, blijkt nu ook uit onderzoek. De penetrante lucht is afkomstig van de vuilstort in Middenmeer die een paar kilometer verderop ligt. NH Nieuws verslaggever Maarten Edelenbosch was op de vuilnisbelt bij Opperdoes

HVC veroorzaker stankoverlast

Regelmatig klagen Medemblikkers steen en been over een ‘chemische lucht’ die over de West-Friese stad trekt en mensen zelfs uit hun slaap houdt. De beschuldigende vinger wordt gewezen naar HVC, maar die ontkende altijd de veroorzaker te zijn. Omwonenden zamelden handtekeningen in, en daarna volgde extern onderzoek naar de herkomst.

Uiteindelijk bleken biobedden van HVC de boosdoener. Dat zijn bakken die de lucht afkomstig uit hallen met GFT-afval moet filteren. “Die bedden bevatten bacteriën die de lucht moeten verontreinigen. Maar amoniak in de lucht vergiftigde die bacteriën, waardoor lucht kon ontsnappen. Dat kwam voor ons als een verrassing, want we hadden net de hele biofilter nog vervangen”, vertelt Niels ter Hofstede van HVC.

Lees ook: Dossier HVC

Volgens HVC is de stank niet gevaarlijk voor de gezondheid, en er wordt nu een pakket aan maatregelen genomen om de problemen op te lossen. Zo komt er een installatie (gaswasser) die de luchtzuivering moet verbeteren, alle biomashallen worden lekdicht gemaakt, er komt een extra biofilter om de lucht te neutraliseren en deuren blijven korter open voor vrachtwagens. “We garanderen hiermee dat de problemen zijn opgelost”, vertelt Ter Hofstede zelfverzekerd.

“Eerst ruiken dan geloven”

HVC heeft omwonenden uitgenodigd voor tekst en uitleg. Maar die zijn niet zo overtuigd als de mensen van het afvalbedrijf. “Eerst ruiken en dan geloven”, zegt Margreet Schermer. “Maar ik hoop het natuurlijk wel.”

Ook Siem Zeilemaker, raadslid van Progressief West-Friesland, is sceptisch. “Ik heb ook wel eens een fiets met veel garantie gekocht, en dat bleek achteraf ook niet zo te zijn. Laat ik het zo zeggen, ik heb wel het gevoel dat ze er serieus mee bezig zijn. En of dit dan de oplossing is, dat moet blijken.”

Aan het einde van het jaar moeten allen maatregelen zijn ingevoerd. In 2019 wordt nogmaals onderzocht of die maatregelen goed werken.

Reageer op dit onderwerp