Man die drie concentratiekampen en scheepsramp overleefde is overleden

Wim Aloserij die 3 concentratiekampen overleefde is niet meer.

ZUIDERMEER – Hij overleefde drie concentratiekampen en een scheepsramp na een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Het is het onwaarschijnlijke verhaal van Wim Aloserij. Hij overleed in de nacht van dinsdag op woensdag op 94-jarige leeftijd. Slechts enkele weken nadat zijn boek: ‘De laatste getuige’ uitkwam. Verslaggever Maarten Edelenbosch maakt bovenstaande reportage over Wim Aloserij

Aloserij ontsnapte

Nadat Aloserij wist te ontkomen nadat hij te werk was gesteld in Duitsland, kwam hij in 1944 in het West-Friese Zuidermeer terecht. De Amsterdammer kon daar onderduiken bij de boerenfamilie Van Diepen.

Het gaat mis als hij samen met twee anderen op straat loopt en worden gezien door twee landwachters. Wim weet te vluchten en de anderen verstoppen zich in een hooiberg. “Maar dat hadden ze gezien en dus werd de boer bedreigd. Als ze niet tevoorschijn zouden komen, werd de boerderij in brand gestoken. Ze werden geroepen en kwamen uiteindelijk tevoorschijn”, vertelt Ina Slot van de Historische Stichting ‘De Cromme Leeck’.

Schip gebombardeerd

Uiteindelijk belandt hij onder meer in concentratiekamp Neuengamme, vlak bij het Duitse Hamburg. Het is werken of doodgaan. Van de bijna honderdduizend gevangen overleed bijna de helft door de onmenselijke toestanden in het kamp. Aloserij overleeft wel en moet in april 1945 samen met vijfduizend gevangen mee aan boord van het schip Cap Arcona. Iedereen verwacht dat ze om het leven worden gebracht door de Duitsers. Maar het zijn uiteindelijk bommen van de Britse luchtmacht die velen fataal wordt. Het schip wordt tot zinken gebracht, maar wonder boven wonder heeft Aloserij het kunnen navertellen.

Staande ovatie bij lezing

Vanwege het boek is er samen met de Historische Stichting ‘De Cromme Leeck’ veel onderzoek gedaan in Zuidermeer. Drie weken geleden kwam Wim Aloserij nog naar het dorp om de kinderen van zijn helpers te ontmoeten en om een lezing te geven. “Mensen luisterden een uur lang ademloos naar zijn verhaal. Na afloop volgde een staande ovatie die minutenlang duurde. Het was heel bijzonder”, vertelt de voorzitter van de historische vereniging. 

Vanavond zou hij spreken in de Nieuwe Kerk in Amsterdam tijdens de Nationale Dodenherdenking, maar zover komt het dus niet. “Dat was natuurlijk heel mooi geweest. Maar misschien moest het zo zijn. Het staat er allemaal, iedereen kan het lezen. Dat hij dacht: dit is het laatste dat ik kon doen”, aldus Slot. En dat hij juist overleed toen hij in Hamburg was, is ook opvallend. “Dat is vlak bij het concentratiekamp Neuengamme, dat hij daar dan is overleden is toch wel bijzonder.”

Reageren via facebook