13.1 C
Medemblik
21 mei 2020 08:54
Medemblik Actueel.

Met groot materiaal worden de windturbines afgebroken. (Foto: Medemblik Actueel / Theo Annes)

Enercon vervangt windturbines Abbekerk

ABBEKERK – Er komt heel wat vakmanschap bij te kijk om de windturbines die pal langs de A7 ter hoogte van de afslag Medemblik staan weg te halen.  Juist omdat ze zo dicht bij de weg staan moet met uiterste precisie de enorme rotorbladen naar beneden worden gebracht om het langsrazende verkeer niet in gevaar te brengen.

Nieuwe generatie windturbines

Enercom, de eigenaar van de windturbines, gaat de molens vervangen voor een nieuwe generatie windturbines die een hogere energie-opbrengst hebben.  Enercon hoopt halverwege volgende week alle windturbines te hebben verwijderd om dan na de zomer de nieuwe molens te kunnen gaan plaatsen. 

In 2016 en in 2017 werden verzoeken bij de gemeente Medemblik ingediend door inwoners van de gemeente Medemblik om de windturbines verder het land in te plaatsen, bang voor ongevallen met de wieken, in de winter kans op afvallend ijs van de wieken en de algemene veilig waren volgens deze inwoners genoeg redenen om de molens wat verder van de A7 en de pararelweg te plaatsen.  Maar dat gaat niet gebeuren, de nieuwe windturbines komen op dezelfde plaats waar de oude nu worden weggehaald. 

Lees ook: Inwoner Wervershoof trekt aan de bel over levensgevaarlijke toestanden windmolens Mijnsherenweg

In de nieuwe windturbines zullen niet zoals bij de oude versnellingsbakken zitten, deze bleken te onbetrouwbaar , de nieuwe windturbines werken net zoals een waterkrachtcentrale werkt, via directe overdracht op de generator in de gondel van de molen.  

De oude windturbines worden niet afgeschreven, deze gaan op transport naar Rusland waar ze nog jaren dienst zullen gaan doen als opwekker van energie aan de lokale bevolking.

Reageren via facebook