Schaatsen: Simon Schouten oppermachtig in Minsk op de massastart

ANDIJK – MINSK Simon Schouten heeft het laatste onderdeel van het schaatsseizoen gewonnen. De 27-jarige marathonschaatser uit Andijk schreef bij de wereldbekerfinale in Minsk de massastart op zijn naam. Hij reed halverwege de race over zestien ronden met de Japanner Shota Nakamura weg uit het groepje van acht deelnemers en was daarna in de eindsprint duidelijk de snelste. De Rus Danila Semerikov eindigde op ruim 6 seconden van de winnaar als derde.

Voor Schouten was het zijn eerste zege in het wereldbekercircuit. Hij won eerder dit seizoen de Nederlandse marathontitel op kunstijs en was ook de beste bij de marathons op natuurijs in Noordlaren en Haaksbergen. De Belg Bart Swings won in Wit-Rusland het wereldbekerklassement op de massastart.

Irene Schouten

Zijn jongere zus Irene Schouten eindigde eerder op zondag als negende op de massastart in Minsk. De nummer drie van de Winterspelen in Pyeongchang kwam na zestien ronden net iets tekort in de eindsprint. Achter de Japanse winnares Ayano Sato, de Canadese Ivanie Blondin en de Italiaanse Francesca Lollobrigida kwam Schouten als vierde over de finish. Op basis van de behaalde punten in de drie tussensprints belandde de marathonschaatsster op de negende plek in de eindstand.

De eindzege in de wereldbeker ging naar Europees kampioene Lollobrigida, die Sato nog net onder zich wist te houden. Olympisch kampioene Nana Takagi uit Japan en wereldkampioene Kim Bo-reum uit Zuid-Korea waren in Wit-Rusland niet van de partij.

Reageren via facebook