Op 1 dag 3 schoorsteenbranden gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – Het nodigt ontzettend uit om met dit weer de openhaard lekker hoog op te stoken en dan met een stomende bak chocolademelk de behagelijke warmte door je lichaam te lagen gaan. Alleen als de schoorsteen niet goed is schoongemaakt is de kans op een schoorsteenbrand heel groot. Dat ondervonden vandaag de bewoners van 3 huizen in de gemeente Medemblik.

Het begon vanochtend in Twisk waar de brandweer met spoed moest uitrukken om een schoorsteenbrand in een woning aan de Gangwerf te blussen, niet veel later was het raak in een woning aan de Burgemeester Schoutsenstraat in Medemblik waar ook de schoorsteen de verkeerde kleur rook liet zien en ten slotte moesten ook de bewoners van een woning aan de Dijkweg in Andijk de brandweer inroepen om daar de schoorsteen te blussen.

Veilig stoken: voorkom een schoorsteenbrand

Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden. De oorzaak is veelal een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Bij het stoken in een kachel of open haard komen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht die een teerachtige, zeer brandbare laag veroorzaken. Laat je schoorsteen daarom minimaal één keer per jaar vegen.

Genieten van je kachel of haard en tegelijkertijd het risico op brand verkleinen, kan door te stoken volgens de omgekeerde methode. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen. Ga als volgt te werk:

  • Open de luchttoevoer van je kachel.
  • Leg in de lengterichting grote blokken hout.
  • Dwars erbovenop leg je blokken van dezelfde grootte.
  • Hier bovenop leg je in de lengterichting blokken van ongeveer drie centimeter dik.
  • Dwars bovenop de vorige laag leg je weer blokken van ongeveer drie centimeter dik.
  • Vervolgens plaats je in de lengterichting blokken van twee centimeter dik.
  • Plaats aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagen.
  • Dek de stapel af met wat sprokkelhout.
  • Nu kun je de aanmaakblokjes aansteken.

Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kunnen de luchttoevoeren dicht.