Medemblik Actueel.

Algemeen

Andijker Gerrit van Keulen krijgt de Tweede Kamer in actie voor betere buurtbussen

ANDIJK – De strijd van Gerrit van Keulen uit Andijk voor rolstoeltoegankelijke buurtbussen lijkt zijn climax te bereiken. Gisteren stelde een groot aantal Tweede Kamerfracties vragen aan de ministers van Infrastructuur en Welzijn over de kwestie.

Van Keulen, zelf rolstoeler, kwam erachter dat buurtbussen niet verplicht zijn om mindervaliden mee te nemen. Dit in tegenstelling tot normale bussen, waar allerlei voorzieningen zijn voor rolstoelgebruikers. En dat is tegen het VN-verdrag voor gehandicapten. 

Enige tijd geleden klopte Van Keulen aan bij het College voor de Rechten van de Mens, waarna de zaak ging rollen. Nu heeft de kwestie dus ook de Tweede Kamer gehaald. 

Goede hoop

“Ik heb goede hoop”, zegt Van Keulen tegen NH Nieuws. Hij kreeg gisteren te horen dat de Kamerleden vragen gaan stellen. “Ik ben er uitermate blij mee. Het gaat ook om een landelijk probleem.” De kwestie doet extra veel pijn, omdat in veel dorpen de normale lijnbus plaats heeft gemaakt voor een buurtbus. Hierdoor dreigen veel mindervaliden afgesloten te raken van de buitenwereld. 

Volgens Van Keulen is het van levensbelang dat de bussen snel rolstoeltoegankelijk worden. “Mensen denken: hoe kan ik nog uit het dorp? Zij kunnen niet mee met de bus, terwijl iedereen recht heeft op openbaar vervoer.”

Of de bussen daadwerkelijk aangepast gaat worden, hangt af van het antwoord van de minister. “Er moet nu een antwoord komen. Ik ben een positief mens en heb goede hoop.”

Reageren via facebook