Trouwen of geregistreerd partnerschap? Vanaf begin dit jaar zijn er nieuwe regels

MEDEMBLIK – U heeft besloten om te gaan trouwen of u kiest voor een geregistreerd partnerschap. Een spannende tijd breekt aan om alles goed voor te bereiden. Belangrijk in deze fase is dat u weet wat er is geregeld volgens de wet. Vanaf 1 januari 2018 gaat de wet Beperkte gemeenschap van goederen in. Wat houdt dit voor u en uw partner in? En wat als u het toch anders wilt regelen? Dat kan met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet als u gaat trouwen. U trouwt dan namelijk in beperkte gemeenschap van goederen. Volgens deze wet blijven al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft van u alleen. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Dit geldt niet voor schenkingen of erfenissen die u krijgt tijdens uw huwelijk. Ook die zijn van u persoonlijk, tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven. Als u ondernemer bent is het ook met de nieuwe wet nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden. Voor mensen die een geregistreerd partnerschap aangaan geldt deze wet ook.

Algehele gemeenschap van goederen

Vóór 2018 trouwden mensen automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekende dat alle bezittingen en schulden van u samen waren. Dus ook de bezittingen en schulden die u voor het trouwen zelf had. Het is nog steeds mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Dat kunt u regelen via huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris. 

Reageren via facebook