Laatste keer de telefoongids op de mat

MEDEMBLIK – De Telefoongids verschijnt dit jaar voor het laatst in boekvorm, na bijna 140 jaar trouwe dienst. De uitgever van de bekende gidsen trekt de stekker uit de papieren editie omdat onderzoek uitwijst dat bijna iedereen tegenwoordig online zoekt naar telefoonnummers. Ook wordt de gids steeds meer als milieubelastende verspilling gezien, meldt NH Nieuws.

“Het is maatschappelijk niet meer vol te houden om een boek zo breed gratis te verspreiden”, verklaart directeur Erik Wiechers van uitgever DTG. “Mensen zeggen tegen ons: wat moet ik met dat dikke boek? Of ze bellen en stellen: hou op met hiervoor bos te kappen.”

De wettelijke verplichting om de gids uit te brengen is al een paar jaar terug vervallen. DTG sprak in 2014 met het ministerie van Economische Zaken af om toch nog even door te gaan. Maar uit recent onderzoek blijkt dat slechts 2 procent van de Nederlanders de gids nog onmisbaar vindt. Dit zijn vooral ouderen. DTG wil hen via een speciale cursus helpen om ook de overstap naar online te maken.

Het eerste Nederlandse telefoonboek dateert van 1881. Er stonden 49 nummers in en de gids lag ter inzage bij de telefooncentrale.

Reageren via facebook