Medemblik Actueel.

Algemeen Politiek

PWF en PW2010 trekken aan de bel over woekerrentes kredietbank Nederland

MEDEMBLIK – In 132 Nederlandse gemeenten geldt een maximaal rentetarief van 12% tot en met 14% voor sociale kredieten. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. Dat is opmerkelijk omdat de sociale kredieten juist bedoeld zijn voor mensen in financiële problemen die nergens anders terecht kunnen.

De fracties van Progressief West-Friesland en PW2010 willen opheldering van het college waarom het tarief voor de mensen uit de gemeente Medemblik die bij de kredietbank zitten om van hun schulden af te komen tussen de 12 en 14% ligt en niet zoals bijvoorbeeld in Apeldoorn op maximaal 2,1% ligt.

De Kredietbank geeft aan dat de rentepercentages voor een lening zijn gebaseerd op de rentepercentages die de Rabobank voor persoonlijke leningen hanteert, verhoogd met 1% risico-opslag. De rentepercentages voor de sociale kredieten zijn hier een afgeleide van maar kennen een gereduceerd tarief. Tweemaal per jaar worden de rentepercentages herijkt. Zoals het er nu naar uitziet zullen de percentages in januari naar beneden worden bijgesteld.

De gemeente Medemblik heeft in een eerdere reactie aan Kassa laten weten dat de gemeente Medemblik geen hand heeft in de hoogte van de rente die wordt gevraagd op leningen verstrekt door de Kredietbank en dat zij hier ook geen afspraken over hebben gemaakt.

Lees ook: Kredietbank rekent woekerrentes voor cliënten uit de gemeente Medemblik

PWF en PW2010 willen dat het college bij de Kredietbank gaat regelen dat het tarief fors naar beneden gaat om zo de mensen die toch al in de schulden zitten niet nog verder de put in te duwen. Beide fracties vinden het hoogst asociaal dat dit soort woekerrentes worden gevraagd, de schuldenaar heeft zo geen enkele kans om te sparen. 

Reageren via facebook