10.2 C
Medemblik
25 oktober 2020 22:54
Medemblik Actueel.

Column Nadine Swagerman – 2017-2018

De laatste week van 2017 gaat bijna in. En ik weet niet wat het is, maar het lijkt alsof de tijd steeds sneller gaat. De dag dat ik 2016-2017 schreef, is al bijna een jaar geleden. Een jaar, terwijl mijn hoofd soms denkt dat we nog ergens in augustus leven.

2017 was bijzonder. Het was mijn eerste jaar als ondernemer, een jaar zonder vaste baan en zonder zekerheid, en dat was soms behoorlijk spannend. Een jaar waarin ik leerde dat dromen écht uit kunnen komen en dat niet opgeven het beste is wat je kunt doen. Meer dan ooit weet ik nu dat als je iets echt wil, dat je daar dan voor moet vechten. Keihard. Ondanks alle tegenslagen, ondanks alle keren dat je onderuit gaat. Blijf vechten, opstaan en doorgaan.

2017 was het jaar dat mijn grootste droom uitkwam. En hoewel ik het niet had verwacht, kwamen er direct een aantal andere dromen tevoorschijn. Dromen waarvan ik me eigenlijk niet eens realiseerde dat ik ze had, omdat ze in de schaduw stonden van die ene grote droom; schrijfster worden.

2017 was een heel mooi jaar en ik kan alleen maar hopen dat 2018 minstens net zo mooi mag worden.

Laat 2018 het jaar zijn dat je vecht voor dat wat je graag wil. Het jaar dat je inziet dat niets onmogelijk is en dat je sterker bent dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Wees lief, niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor anderen. Oordeel niet, probeer te begrijpen, laat anderen in hun waarde en toon respect. En zoals ik vorig jaar ook wenste: Laat komend jaar het jaar zijn waarin men zich realiseert dat we allemaal mensen zijn, dat we allemaal gelijk zijn. Het jaar waarin de haat om afkomst, huidskleur, geaardheid, politieke standpunten of religie zal verdwijnen, of op zijn minst zal verminderen. Het zou zó fijn zijn als 2018 het jaar wordt waarin we leren samenleven. Het jaar waarin we stoppen met het wijzen naar anderen om de fouten die we maken goed te praten. Het jaar waarin ‘zij’ ‘wij’ wordt en waarin we niet meer tegenover, maar naast elkaar staan.

Ik weet dat het veel gevraagd is, maar zet volgend jaar alsjeblieft één keer je eigen overtuigingen opzij om te luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. Zonder oordeel. Zonder onderbreking. Luister gewoon eens naar hoe de ander denkt, dingen ziet en zich voelt. En misschien, heel misschien, leer je daar meer van dan je ooit had gedacht.

Natuurlijk hoop ik ook gewoon dat jullie allemaal heel veel mooie dingen mee zullen maken in het komende jaar. Ik wens jullie alle geluk, plezier, liefde en gezondheid, en hoop dat 2018 het mooiste jaar van jullie leven zal zijn.

Fijne feestdagen, lieve mensen.

Tot volgend jaar!

Reageren via facebook