17 C
Medemblik
30 september 2020 18:08
Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd

Bon-Filmhuis in teken van Serious Request

MEDEMBLIK – Door oorlogen en natuurgeweld raken jaarlijks miljoenen familieleden elkaar kwijt. Wereldwijd helpt het Rode Kruis de slachtoffers van deze stille ramp door families met elkaar te herenigen. Dankzij deze vereniging vinden veel kinderen hun ouders en familie weer terug. Dit is het thema van Serious Request dit jaar. In het kader daarvan houden drie Rode Kruis districten Conscious, een serie bijzondere filmevenementen in lokale filmhuizen in Noord Holland.

De films die worden getoond hebben een boodschap die verbonden is met het thema hereniging. Met een extra voorprogramma komt ook het Tracing Team in beeld. Deze beweging wordt wereldwijd ingezet en maakt familiehereniging mogelijk. Het doel van het evenement is om het publiek bewuster te maken van de gevolgen van conflicten en wat het Rode Kruis doet om de slachtoffers van deze stille ramp te helpen. 

BON-theater

Het BON-theater doet ook mee aan dit mooie initiatief. Robert Claassen, Harma Claassen, Gré Sluiters, Ed Sluiters, Peter Vreijsen, Ron Peereboom, Marjan Doornbosch, Lars Diekema, Gisella Slabbekoorn, Marijn de Nijs, Annemiek Mandjes, Dave de Jonge en Merel Tam. vormen samen het team dat het publiek in dit theater de meest uiteenlopende voorstellingen aanbiedt. In het begin zwierf het theater jarenlang met alle techniek, podiumdelen en hardwerkende vrijwilligers tussen kasteel Radboud, hotel West en de kerkbanken van de Bonifaciuskerk. Tot in 1994 eindelijk een eigen theater gevestigd werd in de Noordbeuk van de Bonifaciuskerk en opende haar deuren met een optreden van Purper, een grote naam in cabaretland. 

Verhuizing

Vele artiesten en grote namen beklommen het podium, onder meer: Jeroen Zijlstra; Youp van ’t Hek; Maarten van Roozendaal; Circle Percussion; Jos Brink; Karin Bruers; Ernst van der Pasch; Jochem Meijer en Ronald Goedemondt. De verhuizing naar MC De Muiter, aan de Admiraliteitsweg 6a, bracht vele voordelen, onder meer: een grotere zaal, die meer mensen huisvest; het grote podium maakt voorstellingen met grotere decors mogelijk en ook de techniek maakte een flinke stap vooruit. Een theater waar het team trots op is. En het BON-filmhuis is daar elke vrijdagavond een onderdeel van.

Twee films

Bezoekers kunnen vrijdag 22 december genieten van twee films. Southwest is de eerste film die vertoond wordt. Een korte film uit 2013 over een Nederlandse vrouw die in het geheim vluchtelingen helpt in het zuidwesten van Turkije. Tot ze in aanraking komt met haar zoon, welke zij jaren ervoor heeft verlaten. 
Daarna is het de beurt aan Nice People. Een komische ‘feel-good’ documentaire over het eerste Somalische Bandy-team (een soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op schaatsen stonden, willen ze toch meedoen aan de wereldkampioenschappen Bandy in Siberië. 

Helpen

De filmavonden worden gratis aangeboden. Door de ludieke samenwerking tussen Movies That Matter, de filmhuizen en de gedreven vrijwilligers van het BON-filmhuis en het Rode Kruis is dit mogelijk gemaakt. Waarom? Omdat de betrokken partijen alle inwoners van de samenwerkende districten de mogelijkheid bieden om meer te begrijpen over de situatie van herenigen. Deze inzamelingsactie is dus op basis van een donatie van de bezoekers afhankelijk van de doelstellingen die worden gerealiseerd. Een filmliefhebber mag dus in zelf bepalen wat het bedrag is, dat in de donatiebox gaat. Iedereen is van harte welkom bij Conscious Cinema. Aanvang eerste film om 20.00 uur. Reserveren kan via film@bontheater.nl.

Kindervoorstelling

De jeugd is deze dag om 16.00 uur welkom voor de leuke familiefilm Peter en de draak. Deze Walt Disney film gaat over de bijzondere vriendschap van een tienjarige jongen, Peter, en een magische draak. De entree bedraagt 3,50 euro. Reserveren kan via bovenstaand e-mailadres.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?