Huishoudelijk afval in 2018 taboe op stortplaats Wieringermeer

MEDEMBLIK – Dit is door gedeputeerde Tekin van de provincie Noord-Holland persoonlijk toegezegd aan Siem Zeilemaker en Paul Rietmeijer van de actiegroep die vecht tegen vuilnisbelt in de Wieringermeer.

Tijdens het gesprek werd al snel duidelijk dat Tekin zeer geïnteresseerd is in het verhaal dat Medemblik en de omliggende kernen al vele jaren last hebben van de stank van de vuilstort in de Wieringermeer en dat de omwonenden het gevoel hebben niet serieus te worden genomen door o.a. HVC. Tekin gaf aan de handtekeningen die worden opgehaald met de handtekeningenactie graag in ontvangst wil nemen maar dat hij zich ook zelf goed op de hoogte wil gaan laten stellen van de problemen die spelen op het vuilstortterrein in de Wieringermeer. Medio volgende week gaat een delegatie vanuit Medemblik naar Haarlem om daar de handtekeningen te overhandigen aan de gedeputeerde.

Tekin verzekerde beide Medemblikkers wel dat zodra de 40.000 ton afval in januari 2018 weg is gehaald van de vuilnisbelt er geen huishoudelijk afval meer gestort gaat worden op deze plek en ook wil hij hoe dan ook het stankprobleem opgelost zien worden.

Ook werd vandaag duidelijk dat de Omgevingsdienst een eigen onafhankelijk onderzoek heeft ingesteld naar de vuilstort in de Wieringermeer, een onderzoek die niet afhankelijk is van het onderzoek dat HVC pas geleden heeft aangekondigd. Ook werd er beloofd dat er veel duidelijk gecomminiceerd moet worden richting de omwonenden en dat er op de website van de gemeente Medemblik en op die van het RUD duidelijk moet worden vermeld dat klachten over de vuilstort naar de Omgevingsdienst moeten en niet naar HVC het RUD of de gemeente Medemblik. De Omgevingdienst is de instantie die dit soort zaken kan en mag aanpakken.

Siem Zeilemaker zegt tegen Medemblik Actueel: “Weer een stap(je) voorwaarts in de richting van een oplossing, denk ik, maar we houden de vinger aan de pols. We hebben nog geen antwoord op de vraag waarvoor nu precies allemaal vergunning is afgegeven, maar hopen dat binnenkort wel te krijgen.  Morgen eerst bij cafe Brakeboer de handtekeningen in ontvangst nemen en dan kijken wat we verder gaan doen. Voor de mensen waar we niet aan huis zijn geweest voor een handtekening of die wellicht niet thuis waren, zij kunnen morgenavond ook naar Brakeboer komen en er bestaat vanaf zaterdag de gelegenheid om bij verschillende winkeliers een handtekening te zetten. Die adressen worden nog bekend gemaakt.

Reageren via facebook