MEDEMBLIK – Op zondagmiddag 26 november om 14.00 start de eerste van een serie lezingen in het stoommachinemuseum. De eerste middag geeft museumdocent Hans Walrecht antwoord op de vraag wanneer en waar de industrie zoals we die kennen, is begonnen. Hoe komen we eigenlijk aan fabrieken? Wanneer zijn die ooit ontstaan? En wat heeft het Stoommachinemuseum daarmee te maken? Vragen, waarop Walrecht antwoord geeft tijdens zijn voordracht over ‘Momenten uit de Industriële Revolutie’ in het stoomtheater van het museum. Voor de lezingen in 2018 worden externe gastsprekers uitgenodigd. Behalve Stoom en Industriële Revolutie zullen Waterbeheer en de nieuwe museumpresentatie thema’s zijn waar bezoekers meer over te weten kunnen komen.
Uiteraard begint het verhaal in Engeland, dat gidsland werd in deze industrialisering. Het begin daarvan was niet schokkend. De grote industrie in de 18e eeuw was een thuisindustrie. Kooplieden brachten grondstoffen en namen later de producten weer mee. Zo was de situatie nog in 1760. In 1820 werkte bijna iedereen in een fabriek… Wat was er toch gebeurd?
Engeland bevond zich in een bijzondere positie. Het beschikte over grondstoffen zoals steenkool, ijzererts, koper, tin en kalk. Daarmee hadden ze alle grondstoffen om ijzer en dus machines te maken. Ook heeft het vaak natte Engeland veel heuvelland en stromende riviertjes en dus veel waterkracht installaties in de vorm van watermolens. Datzelfde water betekende ook een probleem voor de mijnbouw in de vorm van grondwater in de mijngangen. Om dat weg te pompen was veel kracht nodig en de uitvinding van de eerste goedwerkende stoommachine -in 1712- loste het probleem op. Er was in Engeland dus een noodzaak voor die eerste stoommachine!
Als de industrialisatie van Engeland eenmaal in volle gang gezet is volgen er andere landen. Ze kopiëren min of meer het Engelse voorbeeld. De Verenigde Staten en België volgen vrij snel, maar Nederland pas honderd jaar later en nog eens heel anders ook! Dat heeft diverse redenen. Op zich een boeiend verhaal, die Nederlandse industrie.
De Industriële Revolutie had uiteraard ook een zwarte zijde. Woon- en werkomstandigheden waren slecht. Ziekten kwamen veel voor. Men kreeg weinig loon voor het harde werken. Dit leidde tot protesten en langzamerhand werd het leven van de arbeiders draaglijker.
De presentatie wordt opgeluisterd met talrijke illustraties en videofragmenten. De lezing vindt plaats aan de Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. De toegang bedraagt € 5, contant te voldoen voor aanvang lezing. Leden van de Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum hebben gratis toegang. Reserveren is niet verplicht, maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of telefonisch op 0227 544732. Iedereen, die interesse heeft voor dit onderwerp is van harte welkom. Na de eerste lezing worden de overige onderwerpen en data voor 2018 bekend gemaakt.