Medemblik Actueel.

Bijeenkomsten

Historische Stichting De Cromme Leeck geeft donateurs dagboek cadeau

WOGNUM – Een waardevol cadeau krijgen de donateurs van de Historische Stichting De Cromme Leeck. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de stichting ontvangen ze het boek getiteld Dagboek Pieter Groot Dz. Deze uitgave wordt samen met het Jaarboek 2017 gepresenteerd op vrijdag 21 april in de Protestantse Kerk aan de Raadhuisstraat in Wognum. Naar aanleiding van de publicatie van het dagboek wordt deze zomer in het museum Huis van Oud de tentoonstelling ‘Wie skroift die bloift’ gehouden. De opening daarvan vindt plaats op zondagmiddag 23 april om 14 uur.

Dagboek

Pieter Groot uit Wognum leefde van 1800 tot 1883. Vanaf 1825 tot drie weken voor zijn dood in 1882 hield hij een dagboek bij. Hierin meldde hij belangrijke gebeurtenissen die plaats vonden binnen zijn gezin, in de directe omgeving waar hij woonde (de Buurt in Wognum) of in Nederland.

Al jaren bestond het idee dit dagboek in boekvorm uit te geven. De afgelopen tijd is hard gewerkt om dit te realiseren.

Het Dagboek van Pieter Groot Dz is een prachtige uitgave van 288 pagina’s. De integrale tekst van het dagboek wordt aangevuld met talloze afbeeldingen en veel extra informatie over families, woningen, politieke en maatschappelijke situaties en dergelijke. Een uitgebreid register vermeldt alle namen die in het boek voorkomen en daarbij de pagina’s waar deze namen te vinden zijn.

Door deze uitgave te schenken aan de donateurs wil De Cromme Leeck hen danken voor hun steun de afgelopen jaren. Daarnaast doet de stichting met dit cadeau recht aan haar doelstelling: het bekend maken van de geschiedenis van de dorpen onder een zo breed mogelijk publiek.

Presentatie

Het dagboek en het jaarboek worden gepresenteerd en aan de donateurs uitgereikt op 21 april. Beide boeken zijn ook te koop. De uitgaves zijn daarna te verkrijgen bij het Huis van Oud, iedere zondagmiddag van 14 tot 17 uur.

De donateursavond vindt plaats in de Protestantse kerk. Deze locatie is gekozen omdat Pieter Groot dertig jaar notabel en secretaris was van de Hervormde kerk.  Bestuurslid Kees Veken houdt een inleiding over Wognum ten tijde van het leven van Pieter Groot en hij vertelt over de historie van het dagboek. Na de pauze treedt het mannenkoor Stuurloos uit Wognum op. Met de zang van dit koor wordt een link gelegd met de zangcultuur in Wognum die ontstond in de 19e eeuw. De avond begint om 20 uur. Donateurs hebben vrij entree, belangstellenden betalen 3 euro.

Wie skroift die bloift

Op zondagmiddag 23 april wordt de tentoonstelling ‘Wie skroift die bloift’ geopend. Op de stallen van het Huis van Oud staan allerlei attributen die te maken hebben met schrijven zoals poëziealbums, ansichten, dagboeken, maar ook een schoolbankje en boekbindersmateriaal.

De opening begint om 14 uur en wordt verricht door Hans Bleeker (Wognum), Jaap Meester (Nibbixwoud) en Sjaak Jong (Zwaadijk-West), drie bekende schrijvers uit de dorpen van het werkgebied van De Cromme Leeck. Het Cunerakoor uit Nibbixwoud onder leiding van Wil Luiken omlijst de opening met zang. Het koor treedt voor de tweede keer op om 15 uur.

Het Huis van Oud, Grote Zomerdijk 33 in Wognum, is iedere zondagmiddag geopend van 14 tot 17 uur. Koffie en thee met koek staan klaar, entree is 1 euro. Groepen op afspraak, inlichtingen Bets Tool, tel. 0229 57 3397 of k.b.tool@outlook.com.

Reageren via facebook