150 jaar OSG West-Friesland

WEST-FRIESLAND – Een bescheiden feestje aan de Bontekoestraat in Hoorn, waar de OSG West-Friesland maandagochtend stilstond bij haar 149ste verjaardag. Daarmee begon feitelijk ook het aftellen naar het 150-jarig jubileum. Dat gaat echter niet in november 2018, maar in juni 2019 worden gevierd.

De OSG – school vol traditie – zit momenteel nog volop in een verbouwing. Uitbreiding en renovatie van het hoofdgebouw worden medio 2018 afgerond, in 2018-2019 volgt aanpak van het Bontekoegebouw, aan de overkant van de straat. Om die reden heeft de school ervoor gekozen om pas uitgebreid feest te vieren als alle bouwvakkers weer naar huis zijn: van maandag 3 tot en met zaterdag 8 juni 2019.

Directeur Peter Snoek: ‘Maar dan gaan we dus ook echt een week lang genieten. Honderdvijftig is een respectabele leeftijd voor een school, daar mag je best uitgebreid bij stilstaan.’

Maandagmorgen werden de cijfers 149 en 150 uit het nieuwe jubileumlogo onthuld op de eerste ramen van de nieuwbouw op de binnenplaats. Bij die onthulling waren verschillende doelgroepen betrokken: leerlingen, oud-leerlingen, ouders, personeel en vertegenwoordigers van het Atlas College, stichting Onderwijshuisvesting Hoorn en aannemer Dijkstra Draisma. Snoek: ‘De OSG is altijd een school van verbinding geweest, vandaar dat we alle partijen hierbij hebben betrokken. En op die manier willen we in juni 2019 ook onze feestweek gaan invullen.’

Omdat de OSG de feestweek pas in juni 2019 houdt, is besloten om de vijfjaarlijkse reünie van oud-leerlingen ook in die feestweek op te nemen. Anders had die in 2018 plaatsgevonden. Oud-leerlingen van de HBS, RSG en OSG West-Friesland kunnen zaterdag 8 juni 2019 daarom vast in de agenda zetten. Voor leerlingen die nog niet zo lang van school zijn komt er een aparte reünie op vrijdag 7 juni 2019. Meer informatie daarover – en over de aanmelding voor die reünies – volgt in de komende tijd via de website en social media van de OSG West-Friesland, en de site van de oud-leerlingen zelf: http://reunieosgwest-friesland.atlascollege.nl.

OSG begon ooit in de Muntstraat in Hoorn.  De datum van 15 november 1868 wordt gezien als de officiële ‘geboortedatum’ van de OSG West-Friesland, die destijds als Hogere Burger School door de gemeente Hoorn werd gesticht. De school zetelde toen in de voormalige kamer van de Oost Indische Compagnie in de Muntstraat, later ook in gebruik als politiebureau.

De HBS ging sindsdien ook nog door het leven als West-Fries Lyceum en Rijksscholengemeenschap West-Friesland. De school zetelt sinds 1910 in het huidige pand aan de Bontekoestraat, dat in 2001 in het Monumentenregister is opgenomen als rijksmonument. Het Bontekoegebouw, aan de overkant van de straat, bestaat sinds de jaren ‘80.

De OSG verzorgt mavo-, havo- en vwo-onderwijs, inclusief gymnasium en technasium. Sinds 1994 hoort de school bij het Atlas College.

Reageren via facebook