Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd
Bijeenkomsten

Watersnood in West-friesland?

BENNINGBROEK – Op donderdag 23 november organiseert Hyperion in het Witte Kerkje van Benningbroek een avond met als thema ‘Watersnood in Westfriesland?’. Sprekers zijn Rob Veenman, hoogheemraad en loco-dijkgraaf van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Robert Hössen, Expert Crisisbeheersing bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Wat is de invloed van de stijging van de zeespiegel voor onze regio? Bestaat de kans dat Westfriesland onder water komt te staan? En vooral: wat wordt er gedaan om dat te voorkomen?

Rob Veenman gebruikt als inleiding op zijn verhaal een korte film over de effecten van overstroming vanuit Den Helder en vanuit Hoorn op ons gebied. Hij stelt: ‘Pompen kunnen het hoge water nooit aan. Door aanvoer vanuit de Rijn stroomt er twaalf tot achttienduizend kubieke meter water per minuut binnen.’ Robert Hössen gaat in op de gevolgen van een overstroming. ‘Een minimale overstroming van tien centimeter veroorzaakt al veel ellende. Na die overlast is veel tijd nodig om de infrastructuur weer in orde te brengen. Het grootste probleem is de combinatie van storm op zee en overlast rivieren (Rijn) door regenval.’

Er is tijdens de verhalen van de sprekers volop gelegenheid om vragen te stellen.

  • ‘Watersnood in Westfriesland?’ in het Witte Kerkje, Kerkelaan 10, Benningbroek.
  • Datum: donderdag 23 november, 20-22 uur.
  • De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
  • Zie voor informatie over dit seizoen: www.stichtinghyperion.nl  

Reageren via facebook