1.6 C
Medemblik
16 januari 2021 00:11
Medemblik Actueel.

VVD Medemblik tegen komst zonneweide Midwoud

MIDWOUD – De VVD Medemblik verzet zich tegen de komst van een zonneweide bij het Cor Druifplein in Midwoud. De fractie zal in de raadsvergadering van 16 november tegen de plannen stemmen en roept andere partijen op dat ook te doen. Het park van ruim 6 hectare wordt door de HVC aangelegd op gemeentegrond en de wethouder is met een vraagprijs van € 2500,- per hectare p/jaar wel erg genereus. Die prijs is maar weinig meer dan voor agrarisch gebruik.

VVD-fractielid Matthijs de Vries: ‘Het is überhaupt opmerkelijk dat de huisvuilcentrale HVC hierin geld steekt, in plaats van dat ze zich richten op hun kerntaak kliko’s ophalen.’ Extra wrang is dat de gemeente mede-eigenaar is van de HVC. Als de investering mislukt kan de belastingbetaler dus ook nog opdraaien voor de financiële schade. 

De VVD is wel voor duurzaamheid en schone energie, maar ziet de zonnepanelen liever op daken dan in het open landschap. Ook moet er gekeken worden naar alternatieven zoals geo-thermiek, de energie-opbrengst van zonnepanelen is relatief laag. Ook vindt de VVD het zonde dat in Midwoud grond wordt opgeofferd dat nu voor woningbouw is bestemd. Er is een groeiende vraag naar woningen die aansluiten bij bestaande bouw, dat kan straks niet meer als hier voor minimaal 30 jaar een zonneweide ligt. De Vries: ‘Dan is het verstandiger om in de tussentijd de grond gewoon te verpachten aan een agrariër.’

Tot slot heeft de VVD zorgen over de grondkwaliteit. Land- en tuinbouworganisatie LTO wijst op de schadelijke effecten van zonnepanelen, waar momenteel divers onderzoek naar wordt verricht. Er zijn kortom nog veel haken en ogen in deze discussie. Voordat de raad op 16 november een besluit neemt komt het plan eerst nog ter sprake in de commissievergadering van donderdag 2 november.

Reageren via facebook