11.8 C
Medemblik
25 september 2020 21:04
Medemblik Actueel.

Reportage: Wonen in een legertent na vernietigende brand Andijk

ANDIJK – Marga de Haas woont samen met haar zoon Wouter en vriend Henk sinds begin dit jaar in twee stacaravans, nadat een grote brand hun woonboerderij verwoestte. Inmiddels hebben ze nog steeds geen huis en ze zien het ook niet zitten om nog langer in de stacaravans te wonen, vanwege de kou. Daarom hebben de twee een legertent neergezet waar ze de winter in gaan doorbrengen.

Op kerstdag vorig jaar brak er rond 06.00 uur ’s ochtends brand uit in de woonboerderij waar Marga, Wouter en Henk woonden met al hun dieren. Van de woning bleef weinig over. 

Lees ook: Grote brand verwoest woonboerderij Andijk

De tent is van alle gemakken voorzien. Er staan banken, een kacheltje en een koffiezetapparaat. Maar toch valt het ze niet mee om eraan te wennen. “Normale dingen, zoals de was doen, is niet meer vanzelfsprekend”, vertelt Marga. En ook al is een tent warmer dan de stacaravan, toch zien ze erg op tegen de winter. “Ik hoop gewoon dat het niet té koud wordt.”

Verzekering

Zolang Marga en haar gezin geen akkoord hebben van de verzekering en dus geen nieuw huis kunnen laten bouwen, moeten ze het hiermee doen. En ondanks alle ellende zijn ze optimistisch. “Hier in de legertent hebben we tenminste leefruimte. We hebben hier zelfs een verjaardagsfeestje gevierd afgelopen weekend.”

Lees ook: Andijk start inzamelingsactie voor familie De Haas na verwoestende brand

Marga heeft een loonbedrijf waardoor ze dagelijks klanten op haar erf heeft. Ook heeft ze veel beesten zoals varkens, honden, katten en ganzen. Ergens anders wonen is daarom geen optie voor haar. “Ik heb ook nog steeds de hypotheek van mijn afgebrande boerderij die ik moet betalen. En dubbele woonlasten kan ik simpelweg niet opbrengen.” 

Lees ook: Gedupeerden brand Andijk bedolven onder gulle giften

Voorlopig zit ze dus nog wel even in de legertent, maar ze hoopt deze week van de verzekering te horen wanneer er gestart kan worden met de bouw van een nieuwe boerderij.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?