17.5 C
Medemblik
14 juli 2020 04:46
Medemblik Actueel.

Zingen voor de Stichting ALS Nederland (Foto aangeleverd)

Zingen voor de Stichting ALS Nederland

ANDIJK – Het Driebankoor en de zanggroep Anima-Mea zingen 14 oktober vanaf 20.00 uur in de gereformeerde kerk om geld in te zamelen voor de Stichting ALS Nederland. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment ongeveer 1.500 patiënten. Gemiddeld overlijden elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij.

Hoewel wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst -met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen- is er voor deze 1.500 patiënten niet. Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid nihil zijn; verreweg het meeste wetenschappelijk onderzoek naar ALS in Nederland wordt gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland.

Benefietconcert

Aan het benefietconcert werken het Driebankoor -onderleiding van Jan Verhoef- en de zanggroep Ani-Mea mee. Het koor is een enthousiast West-Fries gemengde groep dat haar thuisbasis heeft in Venhuizen. Voor de leden betekent zingen uitdaging, muzikale kwaliteit, stemvorming en zangtechniek. Maar ook grote inzet, betrokkenheid, veel enthousiasme en een gevoel van saamhorigheid. Mede dankzij de werkwijze van dirigent Jan Verhoef. Hij brengt met zijn enthousiaste en stimulerende aanpak steeds weer nieuw elan in de toch al zo hechte groep van zo’n 75 zangers. Het gezelschap waarvan de kern vele jaren met elkaar zingt, met als gemeenschappelijke binding de liefde voor gezongen muziek. Het Driebankoor is trots, dat zij een zeer breed scala van muziekstijlen beheerst. Mede dankzij de grote muzikale kennis van haar dirigent zingen de koorleden vele verschillende werken, zoals het ontroerende Passieconcert Olivet to Calvary en andere prachtige religieuze muziek. Maar ook een mix van meerstemmige wereldse muziek in verschillende talen, klassieke muziek uit verschillende tijdperken, sfeervolle kerstliederen, muziek uit musicals, The Young Messiah en andere -door Tom Parker gearrangeerde- muziek. Het prachtige Stabat Mater van Karl Jenkins en Die Krönungsmesse van W.A. Mozart staan ook op het repertoire. 
Het koor wordt begeleid door twee virtuoze musici: pianist Rens de Winter en organist Jan Rozendaal. Zij zorgen voor instrumentale solo’s.

Gelijkgestemde zielen

Tijdens dit concert zingt ook Anima-Mea. Zoals de leden zelf zeggen: “gewoon vier gelijkgestemde zielen”. Het kwartet bestaat uit Charles en Margreet Drijver en Jos en Wilma van Ophem. Bij toeval ontdekten zij dat hun stemmen ‘kleurden’. Dit leidde ertoe dat het viertal in 2013 besloot invulling te geven aan hun hartenwens: a capella zingen vanuit een innerlijke bezieling. Anima-Mea betekent mijn ziel. Hierdoor ‘geraakt’ hoopt de zanggroep op eigentijdse wijze en met veelal eigen (lied)teksten iets waardevols toe te voegen aan het verhaal van God en mensen.

Kom luisteren

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.15 uur. Kaarten zijn voorafgaande aan het concert in de kerk aan de Middenweg 4 in Andijk verkrijgbaar. Vrij parkeren naast de kerk. Om de drempel zo laag mogelijk te laten zijn kosten kaarten slechts 10 euro. Bezoekers worden aan het einde bovendien in de gelegenheid gesteld een vrijwillige gift te deponeren. Deze bijdrage wordt samen met de opbrengst van de kaartverkoop minus de onkosten overgemaakt aan de Stichting ALS Nederland. 
Meer informatie, kijk op www.zingenenzo.com.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?